БДЖ иска да спре още 166 влака заради загубите, които търпи. До момента загубите от стачката са два милиона и половина лева. От компанията "Железопътна инфраструктура" обаче разрешиха спирането на новите 166 влака да стане не утре, а чак в сряда, съобщи bTV.

Всеки билет за влак ще се издава само след справка с диспечерите.
От нула часа днес влезе сила и новото разписание на влаковете, заради което ръководството на дружеството обяви, че стачката вече е незаконна. Ръководството на БДЖ заплаши стачниците с уволнение.

Тази сутрин гарите осъмнаха с разлепено отворено писмо на ръководство на БДЖ, че стачката е незаконна и че стачкуващите ще бъдат уволнени.

Синдикатите се обърнаха с контра писмо до президента, премиера и главния прокурор, с което настояват да гарантират конституционното право на стачка на 26 000 работници и служители в БДЖ и НКЖИ. "Стачката е напълно законна. Не тези момченца определят дали стачката е законна или не! Има си орган – съдът. Подготвили сме обръщение до всички и сме го изпратили и това е опит да бъдат заплашени тези хора, за да спрат да стачкуват. Стачката продължава днес и утре също", категоричен е Розен Зарков, председател на федерацията на транспортните работници при КТ „Подкрепа”.

"Ефект може да се намери само на масата за преговори. Не могат да манипулират хората, защото те вече са си заложили главата в торбата", заяви председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

Заради стачката на гарите по обяд цареше пълен хаос и за пътниците и за машинистите. Дори нестачкуващите машинисти прекараха работния ден блокирани в локомотивите.

От три софийски гари днес по обяд новото разписание на влаковете беше разлепено само на Централна гара. На "Захарна фабрика" и "Подуяне" висяха старите графици. Единственият влак, който тръгна, беше в 14:12 часа от гара "Подуяне" за Пловдив. В началото на стачката 186 влака не вървяха.