Екипът на Спешна помощ бил повикан от приятелката на 50-годишния столичанин Красимир Петров, на когото му прилошало и й се обадил по телефона, съобщава Дарик радио. 

Жената, която била на работа веднага се обадила на Бърза помощ и тръгнала към столичния кв. "Абдовица", където се намирал приятелят й. Тя и линейката пристигали по едно и също време. Лекарят - д-р Георги Хаджинеделчев поставил диагноза "грип" и препоръчал консултация с личен лекар. Три часа по-късно състоянието на Красимир Петров не престанало да се влошава и приятелката му - Анелия Йосифова отново се обадила на Спешна помощ. Вторият лекарски екип поставил диагноза „инсулт".

Заради грешната диагноза лечението на 50-годишния Красимир Петров се забавило с три часа. В момента той се намира в Окръжна болница и е в критично състояние, като лекарите дават 5% шанс за оцеляването му. От пресцентъра на Министерство на здравеопазването съобщиха, че директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев е направил проверка по случая и е установено е, че д-р Хаджинеделчев е проявил лекарска небрежност и ще бъде отстранен.

"Красимир никога не е бил болен. Обади ми се и ми каза, че му е лошо и припада. Шефката ми веднага с такси ме докара вкъщи. Когато дойде вторият екип и му биха  някаква инжекция, през това време той се беше схванал целият. Веднага дойдохме в Окръжна болница, сложиха му дренаж на мозъка. Диагнозата е мозъчен инсулт пета степен. Дават му шансове за живот 5%. Сега чакаме да видим какво става", разказва Анелия Йосифова.

В средата на февруари от Българския лекарски съюз обявиха, че символично свалят доверието си от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов заради смъртта на 2-годишната Анастасия в 7-мо ДКЦ в София на 11 февруари. Тогава от съсловната организация на лекарите обявиха, че многократно са подавали сигнали до здравния министър, че състоянието на "Бърза помощ" е критично и взима жертви. По същата причина лекарите постоянно са повтаряли, че здравната реформа трябва да започне именно от спешната помощ.

2-годишната Анастасия почина от бронхеолит, който довел до остра дихателна недостатъчност в ръцете на лекари от 7-ма поликлиника в София. Когато постъпва в поликлиниката детето е живо. Лекарите отчаяно се борят за живота му 6 пъти са звъняли на Бърза помощ с молба за линейка с реаниматор. Линейката обаче закъснява, сочи разпечатка от комуникацията и когато пристига, момиченцето е мъртво.