Руската военна операция в Сирия не е била неочаквана за САЩ, тъй като те внимателно са следили прехвърлянето на въоръжения в помощ на режима на Башар Асад. Това заяви в интервю за програмата "60 минути" на телевизия Си Би Ес президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от ТАСС и БТА.

"Знаехме, че Русия се готви да окаже военна помощ на Сирия, тъй като се боеше, че режимът на Асад ще рухне", каза Обама.
Той определи като неправилна руската стратегия.
 
"Докато Асад е на власт, ще бъде невъзможно да се включат силите на умерената сирийска опозиция в борбата срещу Ислямска държава", каза президентът на САЩ.

Той изрази увереност, че рано или късно ислямистите в Ирак и Сирия ще бъдат ликвидирани, но затова е необходимо сунитското население в двете страни да се включи в борбата с ИД.

Според Обама проблемът в Сирия не може да се реши с военни средства, а само по политически път с участието на всички ключови играчи.

Президентът потвърди, че САЩ нямат намерение да изпращат в Сирия сухопътни сили, но ще продължат въздушните удари срещу ИД.

Обама отхвърли твърденията, че САЩ губят позиции в Близкия изток, напомняйки за намиращите се в региона американски военни бази и самолетите над небето на Сирия и Ирак. Той отхвърли и предложенията САЩ да изпратят в Сирия военни сили, изтъквайки, че това само ще доведе до гибелта на още американски войници и до изразходването на още един трилион долара.

Руският президент Владимир Путин също обяви, че Русия няма да изпраща сухопътни войски в Сирия.

Опозицията в Сирия ще бойкотира преговорите

Коалицията на сирийската опозиция в изгнание заяви вчера, че няма да участва в предварителните обсъждания, предложени от ООН с цел да бъдат подготвени мирни преговори. Като причина коалицията изтъкна водените от Русия въздушни удари в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Общото събрание на националната коалиция реши да не участва в консултативните работни групи, организирани от посредника на ООН за Сирия Стафан де Мистура, и смята женевското комюнике от 2012 г. и резолюциите на Съвета за сигурност, както и прекратяването на руската агресия в Сирия като основа за започване на преговори", се казва в декларация на коалицията.

Опозиционната група има предвид четирите дискусионни групи, съставени от представители на режима и опозицията, които Де Мистура организира това лято с цел започване на преговори за мир в страната.

Женевското комюнике, прието през юни 2012 г. от световните сили, предвижда сформиране на преходно правителство. Според опозицията този документ предвижда също президентът Башар Асад да се оттегли от властта и изключва участието му под каквато и да е форма в преходния период.

Коалицията е взела решението за бойкота след неколкодневни консултации в Турция, където е централата й. Тя настоява за прекратяване на руската въздушна кампания, която смята за несъвместима със статута на Русия на член на Съвета за сигурност.

"Агресията на Русия е нарушение на международното право и подкопава шансовете за политическо уреждане", изтъква коалицията, която критикува също и Де Мистура за това, че е изоставил идеята за национална преходна власт.