"Страданията и кръвопролитията са скандални и неприемливи. Такива са и заплахите и заповедите да се стреля по мирни демонстранти", подчерта той в изказването си, което направи в Белия дом, редом до държавния секретар Хилари Клинтън.

Президентът на САЩ обеща страната му да действа заедно с международните си партньори, за да поиска сметка от режима в Либия.
В същото време той не отправи директни обвинения срещу либийския държавен ръководител Муамар Кадафи и не подкрепи изрично налагането на санкции на северноафриканската държава, която е сред най-големите производители на петрол в света. Президентът на САЩ даде да се разбере, че страната му обмисля "пълен набор от варианти" за оказване на натиск върху Кадафи.

Обама обяви, че изпраща Хилари Клинтън на международни разговори в понеделник в Женева с цел прекратяване на насилието в Либия. Клинтън ще присъства на заседание на Съвета на ООН за човешките права, посветено на темата.
"Правим всичко по силите си, за да защитим американските граждани. Това е най-висшият ми приоритет", подчерта Обама, цитиран от световните агенции и БТА.
Президентът на САЩ заяви това, след като страната му нае ферибот, който да евакуира американци и други чужденци от Либия на остров Малта. Говорителят на Държавния департамент Филип Кроули съобщи, че корабът, който пристигна в Триполи вчера, за момента не може да отплава поради силното вълнение. Корабът може да транспортира около 575 души, уточни Кроули.

Барак Обама - първият американски президент, срещнал се с Кадафи, който е на власт от 1969 г., си навлече критики от страна на някои среди, че е реагирал по-рано на събитията в Либия, отбелязва Ройтерс. Представители на американското правителство отговориха, че умишлено са възприели по-умерена позиция, за да може хилядите американци в Джамахирията да бъдат евакуирани безпрепятствено.
След дни на предпазливи изявления за вълненията в Либия, Съединените щати обаче заемат все по-остра позиция. Филип Кроули даде да се разбере, че американското правителство обмисля дали да наложи санкции на либийския режим, включително да замрази авоарите на Кадафи.