Обама обяви споразумението за избягване на техническа неплатежоспособност на страната на пресконференция в Белия дом, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Споразумението предвижда увеличаване с 2,1 трилиона долара на сегашния таван на държавния дълг от 14,3 трилиона долара, съобщи Франс прес, като се позовава на пожелал анонимност американски представител.
Предвижда се и съкращаване на федералния дефицит с $2.5 трлн. през следващите 10 години.

Съгласуваният пакет от мерки
ще позволи на правителството да изпълнява финансовите си задължения до края на 2012 г.
Сега споразумението трябва да бъде одобрено от Конгреса. Сенатът може да го гласува още днес, съобщил източник от Конгреса, цитиран от Ройтерс.

Преди дни Барак Обама предупреди, че ако не бъде постигнат политически компромис между демократи и републиканци в Конгреса за повишаване на тавана на вътрешния дълг, това ще нанесе "неизчислима вреда" на САЩ.

Днес той каза, че "лидерите от двете партии в двете камари постигнаха споразумение, което ще намали дефицита и ще избегне фалита. Този компромис е сериозна стъпка към понижението на дефицита, от което се нуждаем. Най-важното е, че ще ни позволи да избегнем фалит", цитира го "Блумбърг, на която се позова trader.bg.

Постигайки това споразумение, лидерите на двете групи в Конгреса се подготвят да предложат сделка за съкращаване на разходите през следващите 10 години с $917 млрд., повишавайки първоначално тавана на дълга с $900 млрд. Те успяха да се вместят преди крайния срок, който бе 2 август.
В резултат, цената на петрола се повиши, а на златото се понижи, съответно с 1.6% до $97.20 и 1.1% до $1608.00.