Мюсюлманската религиозна литература, включително и екземпляри на Корана, били изгорени заедно с купчина боклук в базата Баграм. Религиозни книги били изхвърлени от библиотеката на близкия затвор, защото били използвани за размяна на екстремистки послания.

При протестите вчера в столицата Кабул и източния град Джалалабад загинаха най-малко осем души, а десетки бяха ранени.

Днес в източната провинция Нангархар бяха убити двама демонстранти, предаде Асошиейтед прес. Натовски и афганистански войници са стреляли във въздуха, за да разпръснат стотиците протестиращи, събрали се пред база на НАТО. Мъж в афганистанска военна униформа откри стрелба по военни от ИСАФ и уби двама от тях. Губернаторът на Нангархар съобщи, че убитите са американци, предаде Франс прес.

Още трима души бяха убити, а шестима - ранени, при демонстрация в южната провинция Урузган. Въоръжени мъже се смесили с участниците в протеста и открили стрелба по полицаи и административни сгради. Един демонстрант бе убит, а четирима - ранени при щурм на полицейски участък в северната провинция Баглан.

С днешните жертви общият брой на убитите от началото на протестите в Афганистан срещу оскверняването на Корана достигна 15.

Президентът на САЩ Барак Обама се извини на афганистанския държавен глава Хамид Карзай за изгарянето на екземплярите на Корана, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на афганистанското президентство. "Искам да поднеса моите искрени съжаления за инцидентите, за които бе съобщено. Поднасям на Вас, както и на афганистанския народ, най-искрените си извинения", е написал Обама в писмо до Карзай.

Обама заявява, че става дума за "грешка", "извършена по невнимание".