Това съобщи доц. Росен Цонев - преподавател по защитени територии в Софийския университет, в качеството му на представител на екологични организации. Преди нова година правителството взе решение за разширяване на ски зоната в курорта, давайки възможност за изграждане на още един лифт при наличие на конкретен проект.

Според доц. Росен Цонев решението на правителството, което било взето под лобистки натиск, и действията на МОСВ, свързани с парка, "са в нарушение на национално законодателство и европейски директиви", поради което ЕК би трябвало да бъде запозната.

Доц. Цонев смята, че действията на българските власти били "в ущърб на българската природа". Той изрази мнение, че решението на правителството "не опазва обществения интерес в Банско и региона".

Екологът коментира и отношението на концесионера към спорта. От 5 години насам концесионерът можел да увеличи капацитета на кабинковия лифт в Банско с 40 на сто, но не е направил това.

Природозащитниците в Плевен се присъединяват към Гражданския протест в защита на Национален парк "Пирин" на 11 януари от 18.30 часа с митинг пред община Плевен, съобщи Борислав Ботев - екоактивист в града, цитиран от БТА. Той посочи двете основни искания, които ще издигнат в четвъртък - да бъде отхвърлено решението на МС от 28 декември м.г. за промяна плана за управление на парк "Пирин", и второто - министърът на екологията да подаде оставка.

Ботев отрече обвиненията в публичното пространство, че са "платени еколози" и заяви, че се събират за протеста доброволно хора, които имат каузата да защитават природата.