Вицепремиерът в оставка Даниела Бобева не можа да каже дали територията се увеличава, предаде БНР.

"Във връзка с препоръките на Сметната палата най-накрая уточняваме територията, върху която се извършва дейността на дружеството, като увеличаваме веднъж и половина концесионната такса. Ние никога не сме бягали от отговорност. Така че решенията ни - до последния момент си носим отговорност за тях", разясни Бобева.

"Само уточняваме каква е. В договора сега не е указана (територията)", допълни тя.

По договор концесията обхваща площ от 990 дка, но през 2011 г. тя е увеличена от концесионера с разширения на пистите и със строителство до 1650 дка, пише обаче "Сега".

Природозащитни организации често подават жалби срещу концесионера в Банско "Юлен". В края на миналата година от фирмата съобщиха, че всички жалби срещу тях завършват с констатация от прокуратурата, че нарушения и престъпления по повод тези сигнали няма. Зелените организации са срещу допълнително застрояване в района на Банско.

От друга страна местните хора многократно излизаха на протести с искания за още един кабинков лифт и по-широка ски зона.

Сегашният план за управление на парк "Пирин" не позволява ново строителство в планината. В момента обаче се работи по нов план.

През май миналата година Върховният административен съд излезе с окончателното решение, че екоминистерството е позволило през 2010 г. изграждане на 4-седалков лифт в местността Платото, който замени два влека и е бил изграден незаконно. Концесионерът "Юлен" е нарушил Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк Пирин.

Премиерът в оставка Пламен Орешарски отказа да приеме днес като отговорност на правителството спирането на финансиране по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие".