Първото е за опит за въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство на охранител в банковия клон. Стефанов е обвинен и за държане на заложници, както и за притежание на боеприпаси, без надлежно разрешение. На Стефанов е наложено прокурорско задържане от 72 часа. В понеделник държавното обвинение ще поиска от съда той да бъде оставен в ареста с постоянна мярка за неотклонение. Експерти предупреждават, че в следващите дни е възможно да се появят подражатели на Стефанов.

В никакъв случай това, че е бил скъсан на шофьорски изпит не е причината Стефан Стефанов да направи това нещо. Това заяви психологът Тодор Тодоров, началник-сектор „Криминална психология” в Института по психология към МВР, в предаването на Дарик "Седмицата".„Да, разказа ми, че самият изпитващ е проявил неглижиращо и унизително отношение към него. Но самият Стефан е човек, който би приел почти всякакво отношение, което не кореспондира с неговите представи, за унизяващо. Той предварително има такава нагласа, че ще бъде омаловажен и унизен”, обясни Тодоров. Психологът, който води и голяма част от преговорите с похитителя, отхвърли и другите изброявани мотиви, довели до драмата в Сливен – любов, дългове, безпаричие.

Междувременно стана ясно, че раненият при заложническата драма в Сливен охранител Станчо Станев е преместен от областната болница в Сливен във Военномедицинската академия (ВМА) в София, съобщи д-р Васислав Петров, изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински", цитиран от БТА.

Станев е на изкуствено дишане и в медикаментозна кома заради тежко белодробно увреждане. Засега лекарите не се ангажират с по-дългосрочни прогнози за състоянието на Станев, допълва bTV.

На 23 март 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк” в града, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

39 часа след началото на екшъна в Сливен Стефанов излезе сам от сградата на банката, с маска на лицето и вдигнати ръце.

Днес стана ясно, че похитителят е разпитван и е признал, че е отишъл с идеята да ограби банката. Това не е било негово непланирано решение. Твърди се, че не е знаел точно кой клон е искал да ограби.


Новината е актуализирана в 19.35 часа