Кипърското правителство отправя искането за финансова помощ заради отрицателните последици върху финансовия сектор на страната и голямото количество притежавани гръцки дългови книжа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кипърските банки са големи държатели на гръцки държавни облигации, чиято стойност рязко бе отписана тази година.

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) съобщи по-рано, че е понижила суверенния кредитен рейтинг на Кипър до степен "боклук" ("junk" - с висок риск - бел. р.), позовавайки се на нарастването на сумата спасителни средства, от които се нуждаят кипърските банки, силно обвързани с Гърция, предаде Асошиейтед прес.
Фич е свалила рейтинга на Кипър с една степен - от "ВВВ-" на "ВВ+" - и е оставила отрицателна перспективата по него, което означава, че са възможни още понижения през идните месеци.
В съобщението си Фич коментира, че "оценките на загубите и капиталовите нужди на кипърските банки са обект на значителна несигурност".

Отправената днес молба прави Кипър петата страна от еврозоната, поискала чуждестранна финансова помощ от партньорите си във валутния съюз.

По-рано днес Испания поиска помощ от еврозоната за банките си.
В официалното писмо до председателя на Еврогрупата Жан Клод Юнкер е заложена сумата до 100 млрд. евро.
Испанските власти обявиха миналата седмица резултатите от двата независими одита, направени на банковия сектор в страната, сочещи, че потребностите от капитали за финансовите институции в страната са от 16 до 62 милиарда евро.

За рекапитализацията на испанските банки ще бъдат необходими по-малко от 62 милиарда евро, съобщи днес испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Еврогрупата ще даде мандат на Европейската комисия да разработи заедно с Европейската банкова агенция и Европейската централна банка необходимите структурни реформи за финансовия сектор в съответствие с нормите на ЕС за оказване на държавна помощ, чието изпълнение ще стане условие за предоставянето на помощта", заяви по-късно Юнкер.
Той допълни, че Международният валутен фонд ще окаже "техническо съдействие и ще прави мониторинг (на изпълнението на тези условия)".

По-рано днес еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че залог за успеха на усилията за оздравяване на ситуацията в Испания е изпълнението на поетите по-рано ангажименти за стабилизиране на бюджета,
възстановяването на растежа и създаването на работни места.