Вчера лидерът на ГЕРБ лично посети фалиралото предприятие и обяви, че държавата ще трябва да инвестира 15 млн. лева в извозването на опасен химикал от ръждясалите резервоари на завода, защото собствениците не са се погрижили за това.

Борисов се закани виновниците за "този пладнешки грабеж" да бъдат наказани, като намекна, че това са именно Баневи, приватизирали "Полимери" през 1998 г. Той не назова имената им, но подчерта, че имат Майбах, което е широко известно.

Още вчера вечерта Банев излезе с отворено писмо до него, в което се казва:

"Искам да внеса яснота по този емблематичен случай, в който и Вие, г-н Премиер, имате пряко участие вече повече от осем години. „Полимери” АД бе раздържавено по масов и по касов път - съответно през 1997 и 1998 г. Само за 24 % остатъчен държавен дял управлявано от мен дружество заплати на държавата 12.5 милиона щатски долара. Още през първите две години след приватизацията инвестирахме в „Полимери” повече от 30 милиона германски марки - в нова инсталация за очистка на диафрагмения каустик и в мероприятия за енергийна и логистична ефективност.

Първото предателство към „Полимери” от страна на тогава управляващите бе извършено по време на продажбата на „Нефтохим” - Бургас на „Лукойл”. Чрез 130 км тръбопровод „Нефтохим” доставяше на „Полимери” етилен, който с хлора, произвеждан от „Полимери”, се превръщаше в дихлоретан - един от двата най-търсени и печеливши продукти на „Полимери”."

Бизнесменът изреди още редица инвестиции и допълва, че лично Борисов не е разрешил „Полимери” да получи кредит от Българска банка за развитие в размер от 30 милиона лева за модернизация на разрешена от Брюксел диафрагмена електролиза на инвеститор клас „А”.

Тази сутрин пред Нова телевизия пък Евгения Банева допълни, че Борисов е бил заблуден, че тя и съпругът й са опоскали предприятието".

"Вината за фалита и плачевното състояние на завод "Полимери" е на синдика Иван Балабанов, който го управлява от 2012 г. насам, и на Варненсккия окръжен съд, заяви тя.

"От декември 2012 не сме в управление на предприятието. Оттогава то се управлява от синдика", категорична беше тя.

Банева подчерта, че същата година заводът е обявен във фалит и впоследствие не е под контрола на семейството.

"За 4 години от предприятие с активи 200 милиона и договорени инвестиции за над 100 милиона долара от "Полимери" остана лунен пейзаж", каза още бизнесдамата.

Тя твърди, че със съпруга й са осигурили включването на първокласен китайски инвеститор в "Полимери".

"От 1997 до 2012 няма проблем с опасния отпадък, защото резервоарите са перфектно обслужвани", заяви Банева и подчерта, че имат оферта за мобилна инсталация за по-малко от 1 млн. евро и не е нужно държвата да дава 15 млн. лева за унищожаването му.

По думите й отговорност трябва да се търси на синдика и окръжния съдия Цвета Павлова, обявила предприятието във фалит.

"Не може за над 10 милиона задължения и договорени инвестиции за стотици милиони да се обяви във фалит предприятие с активи за над 200 милиона. Синдиците в България са облечени в огромна, безконтролна власт", заяви още Банева и попита дали някой ще потърси отговорност от Балабанов.

Тя подчерта още, че в съда не са разгледали и оздравителния план, внесен от семейството.