Речникът е достъпен на адрес http://ibl.bas.bg/rbe и ще бъде допълван с всяко ново издание.

Той е най-големият и представителен и тълкува над 120 000 думи.

Досега са издадени 14 тома (до буква П включително), които включват общо 112 686 заглавни думи.
Първите четири тома са преиздадени в преработен и допълнен вариант. През 2014 г. ще бъде публикуван том XV (буква Р).

Речникът представя максимално пълно лексикалното богатство на българския език от последните 130 г. в неговото стилистично и функционално разнообразие (книжовна лексика, разговорна лексика, диалектна лексика, термини и др.).

Все още не е осигурен достъп до няколко тома на Речника - Т. V, Т. VІ, Т. VІІ, Т. VІІІ, Т. ІХ и Т. ХІV.
Довършва се техническата обработка на тези томове за електронен формат, обяснват от института.

За Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Институтът за български език откри изложба „По стъпките на учителите“, посветена на 145 годишнината от създаването на БАН.

Експозицията, която ще бъде разположена до 30 май в БАН, включва книги и постери, представящи важни области от изучаването на българския език: исторически, диалектни и съвременни речници, граматики и граматическа литература, диалектни атласи, трудове на езиковеди и на съвременното поколение изследователи от института.

При откриването на изложбата институтът представи и дигитални проекти.
Българският национален корпус (http://search.dcl.bas.bg/bg/) представлява колекция от над 5,4 милиарда думи, която отразява състоянието на българския език (предимно в неговата писмена форма) от средата на ХХ в. до наши дни.
В корпуса са включени и паралелни текстове на 47 други езика, които имат съответствие на български.

„БулНет“ (http://dcl.bas.bg/bulnet/) дава достъп до синоними на български език (над 52 000), връзка с преводните им еквиваленти на английски език (над 120 000) и съществуващите връзки между тях – синоними, хипероними, мероними и т.н.

Лексикалните ресурси „Инфолекс“ (http://infolex.ibl.bas.bg/) и „Неолекс“ (http://neolex-bg.org/bg/) включват синонимен и антонимен речник, речник на новите думи и регистър на фразеологизмите.

Създадена е и интерактивна карта на диалектната делитба на българския (http://ibl.bas.bg//bulgarian_dialects/ http://ibl.bas.bg/Dialektna_delitba.pdf).

Сред проектите са и програми за корекция на правописни грешки, езиков наръчник в помощ на преводачите на български език и др.