БАН създава 3-то поколение космическа оранжерия

stat
15:41  |  18 април 2015 | Общество / Редактор Елица Петрова /  
За 2030 г. е насрочена мисията на НАСА към Марс, но подготовката за нея тече още от сега За 2030 г. е насрочена мисията на НАСА към Марс, но подготовката за нея тече още от сега
Сн.: NASA/JPL-Caltech

В Института за космически изследвания към БАН разработват трето поколение космическа оранжерия, съобщи днес доц. Таня Иванова пред Нова телевизия.
За 2030 г. е насрочена мисията на НАСА към Марс, но подготовката за нея тече още от сега.

Доц. Иванова припомни, че първата космическа оранжерия е била направена у нас преди 30 г. по поръчка на Москва. Тя се намирала на орбиталната космическа станция „Мир“.

Задачата на българския институт била да създаде биогенна среда и да изследва могат ли да виреят растенията в безвъздушна среда.

Отгледаните в българската космическа оранжерия зеленчуци на станция „Мир“ накрая били опитани от руските космонавти. Според тях вкусът им е бил по-добър от този на земните зеленчуци.

За мисията до Марс кулинарите на НАСА са разработили 100 вегански рецепти. Месото и млякото са изключени от менюто, защото съставките трябва да са годни за употреба по време на целия 3-годишен престой. Веганската пица или сушито например били сред най-предпочитаните храни за космическата трапеза.

А благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите ще могат да отглеждат и пресни плодове, зеленчуци и живи растения.Последно в Общество


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.