БАН създава 3-то поколение космическа оранжерия

В Института за космически изследвания към БАН разработват трето поколение космическа оранжерия, съобщи днес доц. Таня Иванова пред Нова телевизия.

Обратно в новината

Коментари - БАН създава 3-то поколение космическа оранжерия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

всичко в бг-то работи, но ако са включени международни експерти, иначе умряла работа. Дано Таня успее с оранжериите.

Приземяване е нужно. Краставиците на пазара са от 2,80 до 4,00лева за рдин килограм. БАН да направи оранжерии, които ще понижат себестойноста и цената на краставиците, а космическите оранжерии да ги правят големите империи.

не си реалист, а си глупак. БАН няма да ти реши проблема нито с мутрите, нито с ограбването на нацията, БАН в момента е една малка България. Каквото е в държавата, такова е в БАН.

като влезем в ЕКА ще ги видим колко са добре дистанционните, каKто и тази с оранжерията. Нещо са неразпознаваеми в Web-a.

А там дали има интернет?

трябва да има. А в Африка дали има?

Факт е, че растения виреят доста добре и при микрогравитация. Без въздух и светлина трудно ще виреят, но без почва - може. Просто растението се поставя в изкуствена напоителна среда, добавят се определени вещества вътре и се развива. Това е неизбежното бъдеще, ако приемем, че терените на Земята са ограничени, а дори и намаляват, поради замърсяване, урбанизация, настъпление на пустини и т.н.

Колеги многознайковци. Като такива разбира се , знаете, че в България едновременно текат взаимнопротивоположни процеси. Процеси на разпад и процеси на съграждане, на тлен и на възраждане. Лошото е по-видимо и си заслужава цялата злъч. Но когато се появи нещо смислено, трябва да го подкрепяме и да му се радваме, дори да е преждевременно. Сещам се за две направления от космическите технологии, в които наистина сме добри - храни, прибори за дистанционно наблюдение.

Всеки знае дистанционните колко са добри. И каква наука правите с дистанционните, освен проекти под масата, от които няма резултати, а?

на оплюваната от туземните фашюлькьофчета Академия е безкрайно по-голям този на т.н. елит - бизнесмени, магистрати, политици, но туземията си либи тъпанарите и генетично люто мрази интелигенцията, затуй е на т'ва дередже.

Така е то, салатката, ракийката и космонавтите са хора.

Оранжерия? Добре! А космос откъде ще вземат?

Кво сега искаш да кажеш че кораба е бавен а?Или нещо против зеленчука имаш? Демек американците имат бавен кораб и нащия зеленчук не хубав като гръцкия.

Ами и аз така, като един предишен коментатор тук бачкам в ИКИТ на БАН, но не съм ходил там от около 3 месеца. И даже последния път в който бях в института трябваше да подпиша някакво нещо за безопасност на труда. Назначен съм на половин ден, зимам и аз едни 360лв за които реално работя по около 10 часа на месец. От тия 10 часа дали имат смисъл и 2 не знам! Но едно ми е ясно, това може да си продължава още поне 15 години, за които аз ще взема около 65 000лв без да съм свършил нищо! Еми няма такава държава! И аз не знам да е така, обаче като така са ме научили така ще живея! Няма друг избор! Исках да се махна, но не можах, е значи ще си живуркам тук мизрно или не, все тая.

измерва с работни часове, а с научната продукция, която той създава. Твоите шефове предполагат, че ти като човек посветил се на науката посещаваш библиотеки, читални, четеш, пишеш, т.е. очакват от теб научни статии, които дигат престижа на Института, а не проседяно работно време, спейки на бюро.

ЗА КАКВО ХАРЧИ ПАРИ ДЪРЖАВАТА ПО ТИЯ ФЕОДАЛНИ СТАРЦИ...ПОГЛЕДНЕТЕ С КАКВИ ГЛУПОСТИ СЕ ЗАНИМАВАТ

ПРОГРАМАТА НА ГЕРБ: "БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ ИЗНАСЯ БЪЛГАРСКИ ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК - ЩЕ НАХРАНИ ВСИЧКИ ИЗВЪНЗЕМНИ КОЛОНИИ ! ... НЕКА ГАДНИТЕ РУСНАЦИ ДА МРАТ В РУСИЯ ОТ ГЛАД - НИЕ СМЕ АМЕРИКАНСКИ ИНАТИ И НЕ ЩЕМ ДА ИЗНАСЯМЕ ТАМ !":))

Явно бан-яджии се готвят да правят изгоден бизнес с извънземните! :)

Бе незнам какво правим ма дано да можем да си садим джойнт в космоса. Бате аз и до марс нема да има проблеми да си пътувам ако знам че ще имам трева да ми стигне до там

тва ако може да захване компир и патлиджан на марс палим с 300 оттук и се изселвам там

ей, не престанаха да лъжат от там, то оранжерии правеха, то спътници изпращаха и накрая едно нищо.......а да то и полигоните следяха за замърсявания с данни от чужди спътници. Проверете след 1-2 години тази оранжерия къде е полетяла.

"В Института за космически изследвания към БАН разработват трето поколение космическа оранжерия, съобщи днес доц. Таня Иванова пред Нова телевизия."

ГОЛЕМА РАБОТА СМЕ БЪЛГАРИТЕ!!! ПРАВИМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА КОСМОСА, А ВНАСЯМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ЯДЕНЕ??? ЦЪФТИМЕ ТА ВРЪЗВАМЕ!!!

и техните заплати с тези на мвр, съд, прокуратура, следствие, разните там министерства и агенции, за интелектуалното ниво да не говорим, та тогаз се изказвайте.

заплатите специално на тези са същите като на прокурорите, бъди сигурен. Тези са от онези, които са кацата с меда, но само до там. Много интересно.

ИМА ДВА ПОДХОДА КЪМ ДАЛЕЧНИТЕ КОСМИЧЕСКИ ПОЛЕТИ - ЕДИНИЯ ДА ПЪТУВАШ БАВНО И ДА СИ ГЛЕДАШ ХРАНА НА КОРАБА - ДРУГИЯ ДА ПЪТУВАШ БЪРЗО И ДА СИ НАПЪЛНИШ С ПРЕСЕН ЗЕЛЕНЧУК ОТ ПАЗАРА :)

със сигурност ще те изберат.

Абе така си е, ние бълхарчетата си падаме по градинарството.

А какви са тия ВЕГАНСКИ рецепти с риба, при това от НАСА твърдят че са изключили от космическите рецепти месото заради неговата нетрайносто, а то всъщност е по-трайно от рибата, и в обикновен хладилник и когато е лиофилизирано. Нещо пак са накъдрили темата с противоречия.

Сланина и чесън и гречка.

БЪЛГАРСКА НАУКА ? БАН ? ..... ХИ ХИ ХИ ХИ ... ЩЕ МИ СЕ ДА КАЖА НЕЩО ДРУГО НО ЗНАМ КАК СЪЩЕСТВУВАТ - РАЖДЕЛЯТ СЕ НА МАФИЙКИ И СЕ БОРЯТ КОЙ ДА ОТИДЕ В КОМАНДИРОВКА В ЧУЖБИНА ...И С ДНЕВНИТЕ КОИТО ИМ ПЛАЩАТ ПО КОМАНДИРОВКИТЕ ЖИВЕЯТ ДОКАТО СА В БЪЛГАРИЯ ... АКО УРЕДИШ 1 КОМАНДИРОВКА 3 МЕСЕЦА НА ГОДИНА СИ ДОБРЕ:))

грешиш- това е за нисшия персонал- пчелите, дето ги канят навън да правят наука. Тези, които са тук с титлите и височайшите длъжности добре си изкарват. Нищо не каза.

Все още има добри кадри в БАН, въпреки че по-младите отдавна са минали терминал 5. Не случайно на Сорос и ББ, БАН им е трън в окото, в чужбина почти няма такива държавни институти, всичко е подчинено от бизнеса-корпоративен капитализъм. Вярно, както всякъде и в БАН има агенти работещи за САЩ, обаче повечето са родолюбци, само дето ги изолират и не им дават поле за изява. Те може да дадат много добри модели за икономиката и всичко останало, обаче директора и началниците винаги са американски шпиони. Виждаме как медиите предпочитат да канят специалисти от НПО-та на Сорос а не наши академици.

Напротив, в БАН е пълно с бивши ченгета и тези дето са със САЩ ги мачкат МАСОВО! Какво значи със САЩ? САЩ правят световната наука.

могат ли да виреят растенията в безвъздушна среда. ------------------------------------------------- :) пускаме в космоса домати на обратния път си ги берем втасали

на съветските учени е да създадат чука на Торн. Ако успеят ще постигнат всичко мечтано: 1. Ще долетят с него до Марс, изпреварвайките НАСА 2. Ще им го начукат на американците 3. Ще издялат сърп и ще докажат че Торн е първия галактически комунист държал сърп и чук.

А кой е Торн?

Имаше една мома австралийка, Натали Имбрулия, дето го възпяваше тоя пич:-)

Учените от БАН вече създават трето поколение оранжерия, а теб самите са в Института си вече пето поколение. Апаратурата им - също.

А мандра кога ?За такива разработки и необлагаемият доход им е много.Явно работили неуморно по проблемите с опрашването.

Не е възможно учени с 500 лева заплати в БАН, работещи с база от 60-те да правят истинск наука с реални пробиви. Не вярвам и това да е нещо реално, а по-скоро са някакви опити да се оправдава съществуването на БАН. Нямам против да ги държат и да им плащат на учените някакви пари, колкото за престижът да имаме и ние подобна интституция, но нека поне не дразнят хората, с подобни гръмки прессъобщения за открития и разработки. Ако нещо трябва да бъде открито, ще се открие там където се прави истинска наука с милиардни бюджети, не при нас.

Ти като се дразниш, кой те кара да четеш ? Оранжерията си абсолютно реална. В науката нищо не се "открива" от близо 200 години, всичко вече е надграждане и развиване на вече съществуващо познание, но вие в кол-центровете това няма как да го знаете.

Като си купят по един телефон по-умен от тях и си мислят, че им е ясно всичко... :)

То е хубаво да се експериментира, ама няма ли да е много скъпо оранжерията да е чак в космоса като има толкова необработена земя в България?

резултати в БАН по инвестираните средства на учен с тези в развитите страни сме на първо място в света по ефективност.

Една хубава новина и веднага се намериха драскачи да я оплюят. Не е работа на БАН да задоволява пазара със зеленчуци. За това си има министерство на земеделието, което трябва да работи по проблема.

3 поколения се развиваме в безпарична среда, но не се хвалим до Марс.

Бе я да направя едно проучване между другото: моля тези, които плюят БАН, ако не им е проблем, да се определят - да речем, нека русофилите слагат -, а русофобите +. Предварително благодаря!

Трябва да си на характерно нищожно интелектуално ниво, за да прехфърляш темата на фило или фобско ниво- руско, американско, вавилонско, марсианско или каквото и да е. Да го кажа директно- генетичен кретен.

Пич, аз си правя индивидуална статистика, къде ме прехФърляш ;)

Пълни глупости са това! Тия нямат никакъв научен потенциал, камо ли да ми правят нещо реално свързано с Космоса! Там са най-големите, ама най-големите некадърнци в целия БАН! Аз лично работя там на половин ден, вече един месец не съм се вясвал там, но всички са ОК с това. Правя го само, заради мизерните 360лв, които ми дават, защото ми е интересно още колко дълго ще ги получавам. Просто искам да им се подиграя, нищо друго.

+++

Ти месец, други години :-)))

Вземаме по някоя жълта стотинка и се подиграваме на тоя и оня. Ето затова "българин" стана диагноза, а всякаква измет цъфти на наш гръб.

Pesh0

може ли да направи и земни оранжерии , да спрем да внасяме домати и краставици .

Това не зависи от БАН!

и една консерватория да има къде да слагат консервите.

и една оСерваория да има къде да ?

Оранжерия знам какво е. Но какво е това БАН и има ли още почва у нас? Ей това е въпросът.

Скоро, че заселим Марс и че го озеленим. То като си бетонирахме черноморието и си изсякохме горите, редно е да се замислим за други планети. Надявайте скафандрите и яруш из космоса.

могат ли да виреят растенията в безвъздушна среда :)))))))))))))) Корекция : могат ли да виреят растенията в БЕЗТЕГЛОВНА среда !!! Препоръка: Редакторът да поправи тази щуротия на репортера :)))))

На фона на тотално съсипаното и без реална визия земеделие, такова каквото е необходимо на народа, на нацията, пъченето и споменаването на думата "оранжерия" си е жива подигравка. Колко ще се вложи, Колко ще се спечели, кой ще ни допусне до този бизнес. Ще се вложи интелект, ще се вложат усилия и време. И ПАК СЕ ПИТАМ- ИМА ЛИ ПРИОРИТЕТИ, ИМА ЛИ ВИЗИЯ ЗА ИСТИНСКО РАЗВИТИЕ НА ДЪРЖАВАТА. Народа иска стотици, хиляди декари земни оранжерии, а въпрсните 2-3-5-20 квадрата на майната си в космоса са дребнаво пъчене. Отзивите на жестоко обидените са ми ясни- спестете ми ги. Искам пълни магазини с Български чушки и домати, които имат чудното своиство да се развалят, дори в хладилника, след седмица, а не извънземните мутанти, които и след два месеца са еталон за току що откъснати. Такива ми ти работи.

стига бе! има се предвид 3-то поколение лунна оранжерия на местото на най-красивото, кътче на света. те това вече е постижение при всекое положение за всеки дебил. от райска градина да направиш лунна оранжерия си е кретенско, партизанско постижение.. не спа? каролев също участва във вайханалията но няма да го споменуваме да не ни трие демократичната селяндурска система на гаук, меркел и обамасъ.

Ха-ха! Колкото направиха бг-таблет там в бан и около бан, и покрай бан... Като се сетия за онази тухла омотана с тиксо и си представям конструкцията на мега яката оранжерия - тиксо... приказки... споделено по босфора тв... Аре да емигрирате, че да ни отървете от простотията си!

Космическа нация, бе

Веке ша са изразевам понаучному! Бан маа му...!