Това съобщиха пред БТА от пресслужбата на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.

Вчера от британското министерство на вътрешните работи съобщиха, че ограниченията за броя на българските и румънските граждани, които бяха въведени през 2007 г., когато двете страни се присъединиха към Европейския съюз, са удължени до края на 2013 г.

От пресслужбата на еврокомисаря уточниха, че ако такова искане бъде получено, то трябва да бъде мотивирано и да представя доказателства, че британският трудов пазар би пострадал с отпадането на действащите до края на тази година ограничения.

Според европейското законодателство, препятствията пред наемането на български и румънски работници в страните от ЕС трябва да отпаднат от началото на 2012 г., като при мотивирано искане от отделните държави ограниченията биха могли да се запазят най-късно до 1 януари 2014 г.
На този етап 10 държави в ЕС поставят бариери пред наемането на българи и румънци. Според законодателството ЕК трябва да разгледа и оцени евентуално мотивирано искане от някоя от страните, където ограниченията все още важат. Срокът за това е преди края на тази година.

До момента освен Великобритания, подобна готовност е изразила и Холандия. Ако до края на годината ЕК не получи мотивирани искания за продължаване на действащите забрани, ограниченията отпадат автоматично, уточниха от комисията.
Според наскоро публикувано изследване на ЕК, наемането на българи и румънци се е отразило положително на развитието на европейската икономика.