Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, попитан от народния представител от "Атака" Десислав Чуколов защо ученици от Видин са "играли кючек на изпълнение на Азис" и апелира "циганската музика" да бъде забранена в училищата.

"На тържеството на 8 март учениците от училище "Епископ Софроний Врачански" в кв. "Нов път"в който преобладава населението от ромски произход, не са играли в никакъв случай кючек, а вариант на модерен танц", обясни министърът, цитиран от БТА и Дарик.
Учениците, които са участвали в тържеството, са от групата за модерни танци "Ансел", с ръководител Методи Филчев.
Присъствали са и двама учители.
В този танцов състав по собствено желание участват 27 ученици, като водеща негова задача е интегрирането на децата от ромски произход чрез различни културни изяви, заяви Игнатов.

По думите му участието на децата в състава помага за приобщаването им към училищната общност, както и за редовното им посещение на учебните занятия и за задържането им в училище.

Наистина изпълнението е на Азис, но можете ли да ми отговорите, кой официален орган в българската държава е забранил изпълненията на този певец, попита министърът.
Има ли случай, поне 24 часа в нашето медийно пространство, да не звучи такава музика, тя да не се продава или да не се сблъскваме по билбордове с рекламите на този и на други изпълнители, зададе въпрос Игнатов на Чуколов.

Образователният министър го запита още "кой ни представлява сега пред "Евровизия" (певицата Софи Маринова е от ромски произход -б.р.)
Отговорът на това, което ме питате, се корени в началото на 90-те години, а има и друго философско обяснение - не може да очакваме всички да слушат една и съща музика и да четат една и съща литература, заяви Игнатов.

„Азис е герой на тези дечица. Той е техен представител, който се е издигнал и е станал много влиятелен в България. И ако това е една от причините тези деца да ходят на училище и те чрез тази музика да усвояват и друга музика, и друг тип култура, какво смятате?
По-добре да нямаме интегриране и част от българското общество да тъне в мизерия, отколкото да посещава училище? Или да взема със секирата да забраня този състав и тези деца да слушат същата музика и вместо модерни танци, наистина да играят кючек в махалата и да не ходят на училище?", попита министърът.

Той не одобрява в България да има деление на българи, роми и турци. По думите му, те са равноправни граждани и не са виновни, че "живеят в ужасни условия, поради което имат определен тип култура".

Чуколов каза, че не е доволен от отговора му. Той упрекна Игнатов, че не иска да предприеме нищо и да накаже преподавателя, защото Филчев бил бивш активист на ДПС и БСП, имал и връзки с ГЕРБ, пише Дневник.
"Не се заигравайте с циганите само за да им печелите гласовете на избори. Интегрирайте ги с народна, не с циганска музика", призова Чуколов.

Игнатов не отговори, а повтори, че не одобрява делението на етнически принцип по какъвто и да е начин.