Австрия и осемте държави, разположени по т. нар. балкански маршрут на бежанците, постигнаха съгласие да изработят общ подход за справяне с кризата.

В австрийската столица присъстваха министрите на външните и вътрешните работи на Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Македония, Черна Гора, Сърбия и Словения.

"Искаме верижна реакция на разума", заяви австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер. "Оптимист съм, че ще постигнем съвместен европейски отговор. Въпросът е кога. Но трябва да намалим потока сега. Това е въпрос на оцеляване за ЕС", подчерта тя.

На срещата, инициирана от Виена беше приет общ план за действие.

Той включва създаването на "съвместен оперативен център за борба срещу трафикантите", който трябва да заработи от 1 април с участието на Европол или Интерпол. Седалището му ще бъде в австрийската столица.

Мигрантите, които имат фалшиви документи, трябва да бъдат връщани обратно още на границата и да не бъдат допускани във вътрешността на държавите.

Страните от Западните Балкани се договориха да разположат полицейски сили в граничните зони, за да забавят потока от мигранти по така наречения Балкански маршрут.

Австрия например ще изпрати 20 полицейски служители на македонската граница, които да окажат съдействие за по-ефективната й охрана.

Страните от региона ще разработят уеднаквени критерии за регистриране и депортиране на мигрантите. Виена предложи въвеждането на минимални стандарти при регистрационния процес, за да бъде избегнато събирането на персонални данни повече от веднъж.

Гърция, която не беше поканена на срещата във Виена, междувременно заплаши да блокира решенията на предстоящата среща на високо равнище на ЕС за мигрантската криза (през март), ако страните-членки не бъдат задължени да споделят приема на бежанци, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

Премиерът Алексис Ципрас предупреди, че от сега нататък Гърция няма да дава одобрение за решения, ако европейските партньори не бъдат задължени да участват пропорционално в разпределянето на бежанци.

АНКЕТА: Как да се разпределя имигрантският поток в ЕС?