Подписах заповед, с която се спира продажбата на имоти, собственост на Софийска област - това заяви новият управител на София-област Илиан Тодоров пред Нова телевизия.

Назначаването на депутата от „Атака” за областен управител на София-област разбуни духовете в обществото. Причината - той беше един от членовете на партията, участвали в екшъна при нахлуването на Волен Сидеров в НАТФИЗ през 2015 г.

"Аз съм влизал поне в 20 университета, това не е нахлуване", заяви Тодоров.

Той се закани да съди „някои медии”, които преминали границите в опити да му създадат нелицеприятен имидж.

"Връх Мусала е в границите на Софийска област. В България трябва да се променят турско-арабските имена", заяви още Тодоров по повод на внесенето му предложение за промяна на името на връх Мусала и припомни, че това е начинание на "Атака" над 10 години. Оттогава са му избрали и православно-християнски наследник - връх Свети Иван Рилски.

В писмото си до държавния глава Румен Радев Тодоров заявява, че името "Мусала" трябва да бъде сменено, защото "звучи чуждо, нелепо и неразбираемо".

Според националистите днешното име на върха е насилствено наложено по време на Османското владичество.

Преди време президентът Росен Плевнелиев каза "Не" на искането на "Атака".

Мусалла означава място за молитва върху камък. Историята не помни друго име на най-високия връх у нас и на Балканите, с едно изключение - в годините на сталинизма той за кратко е бил кръстен на съветския диктатор. Дали занапред ще се казва Свети Иван Рилски - последната дума има президентът Румен Радев.

Тодоров коментира и твърденията, че „Атака” е проруски настроена.

"Атака” е пробългарски настроена. Българският национален интерес преминава и през Русия, и през всяка друга държава, от която можем да имаме полза”, категоричен бе областният управител.

Тодоров говори и за отношението си към хомосексуалистите.

"Всеки има право да бъде, какъвто иска. Нямам нищо против това. Имам против, когато върховете в Европейския съюз ни налагат бракове между мъж и мъж, например”, поясни областният управител.

Той отрече обвиненията срещу него, че преди години е нарекъл премиера Бойко Борисов „мафиот”. Но потвърди, че е казвал, че министър-председателят е играл тенис с хора от подземния свят.

На въпрос каква е заплатата му на областен управител той отговори, че е около 2000 лева.