Той бе обявен за национално издирване на 2 октомври след жалба, подадена от Веселин Христев, който е сигнализирал, че внукът на цар Киро го е заплашвал в деня, когато бе убит 19-годишният Ангел от Катуница. Христев е вуйчо на момчето.
Ден по-късно Кирил Рашков-младши се предаде доброволно на полицията и бе задържан за 72 часа.
Случайно или не адвокатът на Кирил Рашков - младши се оказва бившия прокурор Данаил Ангелов. Преди години той е повдигнал обвинение към дядо му Кирил Рашков за незаконно производство на алкохол. По делото няма осъдителна присъда. Според адвокат Ангелов той сега си върши работата като адвокат, така както си е вършил работата и като прокурор.

Днес пред магистратите 28-годишният Кирил поиска по-лека мярка на задържане, съобщи "Фокус". 
На всички въпроси на журналисти преди и след заседанието на съда, той отговори с мълчание.

Магистратите обаче прецениха, че са налице всички предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Имало и предпоставки, че Рашков-младши може да се укрие, тъй като няма посочен постоянен адрес.
Освен това според съда са налице множество данни, че внукът на цар Киро е склонен да извършва посегателства върху граждани и да нарушава обществения ред.
"Престъплението, по което сега са му повдигнати обвинения, е извършено с изключителна дързост и агресивност", каза съдия Иван Шейтанов.

По време на заседанието стана ясно, че Кирил Рашков-младши е безработен, но често пътувал до чужбина и че през март тази година Районната прокуратура в София е прекратила наказателно производство срещу него за нанасяне на лека телесна повреда. Преписката на прокуратурата е от 2009 г. по това дело.

Прокурорът Венелин Савов обоснова искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” с това, че има реална опасност подсъдимият да се укрие и да извърши друго престъпление и че същият не се ползва с добро име в обществото. Бе изтъкнат и фактът, че той е търсен от районния полицай на адреса му два пъти, но не е бил открит, след което бе обявен за общодържавно издирване.
Савов посочи, че във връзка с обвинението са разпитани 6 свидетели, пет от които са присъствали на място по време на отправянето на заплахите.

Адвокатът на фамилия Рашкови - Данаил Ангелов, изтъкна факта, че в страната досега няма задържано лице за подобен случай – неосъждан досега и с подобно обвинение да му бъде налагана най-тежката мярка за неотклонение. След това Ангелов призова съда да не "обслужва някакви обществени очаквания с налагането на тази мярка, защото тогава съдът губи своята безпристрастност".

Решението на асеновградските магистрати може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Пловдивския окръжен съд. При обжалване, следващото дело е насрочено за 11 октомври от 16 часа. За решението на съда трябва да бъде уведомен и бащата Ангел Рашков.

Кирил Рашков-младши е вдовец с две деца, с основно образование, безработен, пътува често в чужбина. Жена му се е самоубила преди време.

Дядо му пък остана в ареста, след като се отказа и не обжалва решението на  Асеновградския районен съд, който на 30 септември постанови задържане под стража и за него по същото обвинение - за заплахи за убийство към Христев и жената, с която живее, на 23 септември в с. Катуница. Те са записани от охранителните камери пред дома на мъжа.