Заради това съоръжение бившият военен министър Николай Цонев е изправен пред съда и отговаря за неизгодна сделка, съобщи Mediapool.

Ген. Симеонов, който бе шеф на Военно въздушните сили (ВВС) докато Цонев бе министър, заяви пред магистратите, че е "бил привикан в кабинета на началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков, който видимо притеснен му казал: Министърът е бесен, господин генерал. Трябва да подпишете".
Така генералът бил заставен от Стойков да подпише резолюция, с която се отклоняват средства от ВВС и отиват за купуването на поточна машина за хангари. Според прокуратурата производствената линия е била напълно ненужна на армията, а бившият военен министър е подсъдим именно за осъществяването на покупката на тази машина, съобщи Дарик.
Според обвинението с тази неизгодна сделка бюджетът на Министерство на отбраната е бил ощетен с 8 милиона лева.

Същевременно Апелативният съд в София потвърди решението на градските магистрати и окончателно освободи от ареста Николай Цонев и съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров. Двамата излизат от ареста срещу парични гаранции в размер на 15 000 и 10 000 лева. Апелативните съдии прецениха, че няма опасност обвиняемите да се укрият или да извършат ново престъпление.

Николай Цонев и Петър Сантиров бяха задържани с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов на 1 април т.г. по подозрение за подкуп. Според обвинението Цонев е платил на следователя от Петьо Петров, за да потули разследване срещу него.