53-годишният Петков е обвинен в умишлено убийство на полицай. На 14 март той застреля служителя на СОБТ Емил Шарков и рани трима негови колеги при опита им да изземат боен арсенал от дома му.

При престрелката Петков бе ранен и опериран в МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново и все още се намира в лечебното заведение.
На 17 март Окръжният съд му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража", като магистратите заседаваха в болничната стая на Петков заради тежкото му състояние. Той пък обжалва решението им пред апелативната инстанция.

Днес апелативните съдии изслушаха мотивите на защитата на обвиняемия за отмяна на мярката "задържане под стража" и заместването й с по-лека "домашен арест", предаде БТА.

Адвокатът Димитър Димитров представи три мотива, с които обжалва мярката на Окръжния съд. Според него здравословното състояние на Петков не му позволява да избяга или да се укрие, оръжията, съхранявани в дома му са иззети, а информация за други липсва. Според защитника, обвиняемият е прикован към болничното легло с белезници на ръцете и каишки на краката, което нарушава човешките му права.

Прокурорът Свилен Цветков каза, че мярката е законосъобразна и припомни, че обвинението срещу Петков е по чл. 116, ал.2 от Наказателния кодекс. Това е обвинение за тежко умишлено убийство и наказанието, което се предвижда по него е от 20 до 30 години лишаване от свобода и доживотен затвор, посочи той.

Обвинението цитира свидетелски показания на децата от СОУ "Максим Райкович" в Лясковец за заплахи, отправяни към тях от Петко Петков, чието жилище се намира срещу училището.

Предвид високата степен на обществена опасност тричленият състав на Апелативния съд, председателстван от съдия Бончо Бонев, потвърди мярката "задържане под стража", постановена от Окръжния съд във Велико Търново.

Решението на въззивната инстанция не подлежи на обжалване.

АНКЕТА: Да има ли оставки заради "Лясковец" и на кого?