Това става няколко дни, след като министър Цецка Цачева обяви след среща с президента Румен Радев, че той ще бъде готов най-вероятно до края на юли.

На интернет страницата на ведомството са качени имената на разделите в бъдещия нормативен акт, както и "Консултационен документ относно проект на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество" с най-общи щрихи и пояснения какви са причините за общественото обсъждане.

Основното, което се предвижда, е "създаване на нов единен независим антикорупционен орган, който да обединява функциите на съществуващи публични органи и звена с основна роля да извършва реални проверки на декларациите за имущество и интереси, да осъществява производства за установяване на конфликт на интереси и да извършва отнемането на незаконно придобито имущество".

За такъв призоваха както държавният глава, така и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Не пише обаче нищо за това какви ще се правомощията на новия орган, кой ще го сезира и на какви основания ще се започва проверка на имущество и за конфликт на интереси. Не се споменава и как ще се прави оценката на доходите, кога проверяваният ще бъде уведомяван и ще има ли право на възражение.

Става ясно обаче, че новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество ще се изгради на основата на сега действащата Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). Към нея ще се присъединят и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) и ресорното звено на Сметната палата.

Членовете на КОНПИ ще довършат мандата на новата антикорупционна комисия, като съразмерно се приспадне изминалото време на текущия им сега мандат.

Въпреки думите на Цачева, че в новия закон няма да се допуска подаване на анонимни сигнали, в предложения за обсъждане текст, се казва:

"Предвидена е възможност всеки, който разполага с данни за корупция по смисъла на този закон за лице, заемащо публична длъжност, да може да подаде сигнал до комисията."

Не е изяснено дали това означава, че въпросният човек няма да остане анонимен и при какви условия ще може да се образува проверка по неговия сигнал.

Ясно е обаче, че ще бъде разширен както кръгът на лицата, задължени да подават декларации, така и кръгът на декларираните обстоятелства.

Предвидено е на обществено обсъждане да бъдат подложени въпроси като това кои органи да противодействат на корупцията на различните нива на властта и да се включат ли органите на местното самоуправление към тези, които имат такива правомощия.

Накрая е записано, че с новия закон "ще се гарантира, че лицата, заемащи висши публични длъжности, изпълняват правомощията или задълженията си честно и почтено при спазване на Конституцията и законите на страната и в интерес на гражданите и обществото".

Законът е една от 17-те препоръки в последния мониторингов доклад на ЕК, за които правосъдният министър декларира, че ще бъдат изпълнени до края на тази година.