Това съобщи председателят на Туристическо дружество "Приста" Русе Сашо Попов, цитиран от БГНЕС и Дарик.

В събота загинаха 9 туристи, както и техният местен водач, след като въоръжени нападатели атакуваха хотел и базовия лагер за планината Нанга Парбат, популярна дестинация за любителите на трекинга.

Томов е бил единственият българин в международната експедиция.

Терористите са нападнали първия базов лагер, в който е имало алпинисти от няколко ексепедиции на 22 юни около 22 часа.  Според разказите на очевидец нападателите са взели всички по-ценни вещи на чужденците, след което са ги изправили до стената и са ги разстреляли. Убити са трима китайци, петима украинци, руснак и пакистанец.

По-голямата част от алпинистите са се намирали в района на втория лагер и това е спасило живота им. Сред тях е бил и Иван Томов.

Общо около 50 души от различни държави са участвали в няколкото на брой експедиции, които са възнамерявали да атакуват върха от запад по Диамирската стена. От експедицията, в която е българинът, засега няма връзка единствено с Ернестас Марксайтис от Литва. Не се знае какво е станало с него.

Всички експедиции са прекратени, алпинистите са натоварени във военни самолети и откарани в Исламабад. Телата на убитите алпинисти са прехвърлени с военен вертолет до авиационната база в Гилгит, откъдето ще бъдат превозени до Исламабад.

Това е първият случай на нападение срещу алпинисти или туристи в този район, който се смяташе за един от най-спокойните и най-безопасните в Пакистан.

Очаква се Иван Томов да се завърне след около седмица. Това беше третата му сериозна височинна експедиция, за изкачване на 8-хилядник. Предишните две години той изкачи два седемхилядника - Хан Тенгри в Киргизстан и Ленин в Памир.