Видеото се казва „Морал на градус” и е заснето на 27 ноември.
В декларация Ранобудните разказват за „импровизирано „матине“ на проф. д-р Костадин Рабаджиев – ръководител Катедра „Археология”, и проф. дин Драгомир Драганов, бивш депутат от БСП.
И двамата са противници на окупацията на Ректората.

В декларация "Градусът на морала - Drink and teach" (пий и преподавай - бел.ред.) студентите обясняват, че на на 26 ноември в 21,30 ч. в окупираната аула на ректората е имало Общо събрание на Ранобудните студенти, продължило до 3 ч. сутринта.

След това част от студентите отиват към Южното крило на Ректората да вечерят, но в стая 41 откриват двамата професори.
Проф. Драганов е видимо пиян и залита. Налага се да го придържат, за да върви.

„Последните грубо нарушаваха не само режима на Окупацията и правилника на Алма Матер, но и всякакви етични норми, които представителите на академичната общност в частност и всеки член на обществото въобще би следвало да спазват. С цигара в уста и пластмасова чаша, пълна с водка, в ръка те се позоваха на научния си авторитет като основание за поведението си”, пишат Ранобудните.

Заснети са алкохол и импровизиран пепелник.
Друг преподавател обяснява на забележка на Ранобудните, че това е празненство за професорски титли и забраната за пиене и пушене в случая не важат.
Има и покана "момчетата да се почерпят".

"По-координираният професор" Рабаджиев опитва да прогони със сила окупаторите, които поставили под въпрос абсолютната му власт на ръководител катедра като основание за превръщането на академичната територия в среднощен локал.

Студентите разказват, че професорите напускат залата след "сложна хореография с кулминация в три акробатични падания, изпълнени от двама професори и един чин".

Във видеото окупаторите са наречени "мишките да се махат“, както и че провеждат политическа пропаганда.

"Един глупак да говори на един професор", казва Рабаджиев на студент, който го призовава да се почисти стаята след матинето.

В кабинета на проф. Рабаджиев младежите настояват да се спазват правилата, наложени от ректора, но срещат грубо отношение и са изгонени.
На забележката, че се употребява алкохол, професорът пита къде виждат алкохол.

Реакциите

Преподавателят по Драгомир Драганов коментира пред bTV, че е омерзен от видеото. Той отклони следващите въпроси по темата и призова да не бъде питан за личния му живот.

"Имам лекции, трябва да се концентрирам. Не съм извършил никакво нарушение, още по-малко престъпление", каза той.

Пред журналисти просветният министър Анелия Клисарова коментира по случая, че всеки човек отговаря за действията си и че Министерството на образованието не може да взима отношение за преподавателите в автономните университети.

Очаква се преподавателите да бъдат наказани, а студентите устно порицани, предаде БНТ.

Миналата година проф. Драганов бе хванат за втори път да шофира пиян след нелепа катастрофа. Той обясни отчетените 1,56 промила алкохол в кръвта със страничен ефект от спрей за гърло.
През 2007 г. професорът бе кандидат за кмет на София.