Починалите са на възраст между 30 и 40 години и са от ромския квартал в градчето, съобщиха пред „Фокус“ и Дарик радио от Областна дирекция на МВР-Благоевград. 

Част от починалите са пили по време на клане на прасе, което в региона се нарича „свинска сватба”.  

От Окръжна прокуратура – Благоевград уточниха, че в хода на разследването е установено, че на 25 декември В.М. (роден през 1977 г.) и С.Н. (1985 г.) от Якоруда консумирали алкохол, закупен от местен търговец с инициали Т.М., собственик на цех за дървообработване. Двамата изпили около 1,5 - 2 литра от него.

Сутринта на 26 декември рожденикът В.М. починал, въпреки оказаната медицинска помощ. Погребан е на следващия ден и сега предстои трупът му да бъде ексхумиран.

С.Н. продължил да консумира алкохол по време на коленето на прасе, в което участвали и други 6 души. Стопанинът на прасето се сдобил с пиенето след замяна на заек срещу 4 литра ракия. По сходен начин с първия смъртен случай, на двама от компанията – М.К. и С.Г., им прилошало и по различно време на деня на 27 декември те починали.

Най–вероятната причина за смъртта на четиримата мъже е натравяне с метилов алкохол, показват данните от аутопсията на двама от тях, съобщи пред „Фокус“ д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ – Благоевград.

„Точно не мога да кажа, защото се пускат химични и биохимични изследвания, но със сигурност е отравяне с метил, защото и тези които лежат в отделението са с високи стойности на метил“, уточни той.

Четиримата оцелели са в реанимацията на Благоевградската болница. Към настоящия момент пострадалите не са дали показания като свидетели, тъй като поради провежданото лечение не са годни за разпит. Те ще бъдат разпитани на 30 декември в болничното заведение, а на 04 януари - пред съдия.

Досъдебното производство е възложено на трима разследващи полицаи, под ръководството на ОП-Благоевград. Наблюдаващият прокурор съобщи, че са планирани разпити на роднини на починалите, ще се уточнява откъде е бил закупен отровният алкохол, както и в какви бутилки е бил поставен. В дома на сочения за продавач на отровното питие е намерен алкохол, но все още не е изследвана неговата идентичност с консумирания от починалите.

Към настоящия момент за 24 часа е задържан мъж, за който са събрани доказателства за съпричастност към извършеното престъпление, съобщиха от Апелативна прокуратура-София.

По-рано от полицията уточниха, че задържаният е 46–годишен мъж от Якоруда с инициали Т.М. По неофициална информация на "24 часа" това е местният бизнесмен Тайфи М.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 350, ал.3 от НК. Според него, който изготви храни или питиета, предназначени за общо ползване, по такъв начин, че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества, както и онзи, който продава, предлага за продан или по друг начин тури в обръщение такива храни или питиета, което доведе до смърт, се наказва с от 3 до 15 години затвор.

Починалите мъже са Вайдин Миханков, Салих Муртов, Симеон Гаджев и Мустафа Юсеинов.

Един от четиримата оцелели е бил в най-тежко състояние при приемането му - в кома. На един вече е направена диализа, за друг това предстои.

Към момента натровилите са подложени на редица процедури за прочистване на организма им, влияят се добре от приложеното лечение, затова и прогнозата e, че ще се възстановят в кратки срокове, уточни д-р Митев.

"Не знам какво стана. Събрахме се да заколим едно прасенце. После пийнахме ракия и ето какво стана" разказа един от тях - Николай Неделчев, който участвал в коленето на прасе.

Той обясни, че техен приятел донесъл отнякъде туба с домашна ракия. Часове по-късно му прилошало и отишъл на лекар първо в Якоруда, след това - в Разлог.

Алкохолът, с който са се натровили мъжете, вероятно е произведен в нелегален цех. Според близките на жертвите един човек е купил отровното питие. Те разказаха пред Нова телевизия, че полицаи от Благоевград са иззели веднага тубите, за да ги изследват.