Борисов, Ципрас и Вучич договарят скоростен жп коридор

stat
13:08  |  13 юли 2017 / Редактор Десислава Димитрова / обновено преди 2 минути

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Солун, където ще проведе срещи с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич.
По време на разговорите ще бъдат обсъждани теми, свързани с регионалната сигурност и сътрудничество, добросъседството и европейски въпроси, съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на визитата си в Солун министър-председателят е придружаван от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Предвидено е Московски да подпише от името на българското правителство меморандум за развитието на мултимодален коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе. Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление от България и Гърция на коридора.

Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик, уточниха от пресслужбата на кабинета.

По-късно се очакват изявления на Борисов, Ципрас и Вучич.


Последно в Политика


Скоро няма да отпадне забраната за продажба на земя

Управляващите мислят за нова регулация на поземлените отношения, а не как да забранят продажбата на земеделска земя на чужденци, завиха от ГЕРБ.