На специална церемония в Гранитната зала на Министерски съвет, в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев, министърът на културата Мартин Иванов и патриарх Неофит подписаха и договор за учредяване на вещно право на ползване върху криптата в катедралния храм, където се съхраняват ценни паметници на културата, съобщи БНР.

За мен е огромна чест да открия тази церемония. Този акт е исторически. Тази сага със собствеността на църквата продължава близо 100 години. Беше намерена добра воля този въпрос да бъде решен. Този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между държавата и Българската православна църква. В диалог и със споделени усилия всеки въпрос може да получи своето решение”, заяви премиерът Георги Близнашки, цитиран от "Фокус".

По думите на премиера това е държавническо отношение към духовните устои.

Вижте снимки >>>


От своя страна патриах Неофит заяви, че след днешния паметен ден, вярва, че в най-скоро време с общи усилия храмът отново ще заблести.

"Вековна традиция е всяка християнска държава и всяка самостойна църква да имат в столицата си централен и представителен храм, където под ръководството на първойерархa да се отбелязват най-значимите за църквата и държавата събития. За нас този храм е патриаршеският катедрален храм „Св. Александър Невски”, който е символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ”, посочи Негово Светейшество.

Държавният глава Росен Плевнелиев каза, че с помощта на държавата автентичният блясък на храм-паметника „Свети Александър Невски” ще бъде възвърнат.

"Щастлив и горд съм, че това историческо и добро дело се случва в мандата на назначения от мен кабинет. Няма по-подходящ момент за такава позитивна развръзка от годината, в която отбелязваме 90-та годишнина от освещаването на „Св. Александър Невски”, посочи президентът.

Преди седмица правителството прехвърли безвъзмездно на Българската православна църква патриаршеския храм "Свети Александър Невски", построен преди сто години. Тогава премиерът определи акта като исторически и припомни, че години наред въпросът със собствеността оставаше неизяснен, а юридическите спорове са от десетилетия.

След поредното писмо на църквата до кабинета, Близнашки обясни, че е намерена формулата за решаване на казуса и тя идва от Римското право.

"Държавата и Църквата си подават ръка", заключи Георги Близнашки.

Пред "Монитор" председателят на църковното настоятелство при храма Тивериополският епископ Тихон съобщи, че Светият синод ще тегли заем за укрепителните работи, ремонта и реставрацията на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Това е единият вариант да бъде спасена уникалната архитектура и красивите стенописи на катедралата. Другият вариант е да се направи фондонабирателна кампания с SМS-и и DMS-и.