Премиерът връчи на патриарха нотариалния акт за ”Ал.Невски”

Премиерът Георги Близнашки връчи на българския патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски".

Обратно в новината

Коментари - Премиерът връчи на патриарха нотариалния акт за ”Ал.Невски” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А на Главно Мюфтийство кога ще върнете имотите.Тези имоти са купувани с дарения на дедите ни.

Когато фесовете ни върнат Тракия... докъде стамбул нейде...

временните премиери правят най постоянните неща

Премиерът връчи на патриарха нотариалния акт за Ал.Невски 25г. след падането на комунистическият строи ... да се смеем ли или да плачим

Още не е паднал. Това е процес. Още 10-на процента от населението ни носят в главите си това уродство и са пълноправни граждани. Докато не се изчистят до 1-2%, комунизмът не е паднал. В момента ги чакаме да измрат, Бог си знае работата. И дано не разнасят заразата към заблудени млади!

искаш да кажеш ,че 25 годишната пишман декокрация трябва да продължи в същия ход!да приемем че си болен от боковски псевдо "антикомунизъм" за едната бройка заблудени!това че демократите унищожиха едно развито селско стопанство и промишленост от реваншизъм и лична изгода,след като на залад именно кооперирането е печелившо и помага на повече хора да имат поминък,трябва да си много блъснат или елементарен трол!

щом лизашки дава без парламент,работата е много миризлива и много мътна!когато задкулисието е в ход,има проблем!

ДА ВИДИМЕ КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ХРАМА СЛЕД ЕДНА ГОДИНА..... ДАЛИ ЩЕ Е В СЪЩОТО ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ С ОПУШЕНИ СТЕНИ И РУШАШТИ СЕ СТЕНОПИСИ. ПОКАЙТЕ СЕ ВЛАДИЦИ И ВМЕСТО ДА СЕ ФУКАТЕ СРОЛЕКСИ И ЛИНКЪЛНИ ПОКАЖЕТЕ СМИРЕНИЕ!!!

исторически паметник от руско турската война,що ще на църквата,какъв принос има тя,е ,те,игри!предизборния жест е изпълнен,гласовете на свещеници и миряни събрани,остава заема с който след време ще стане собственик някоя банка или някое мазно прокопиевче чрез някой измислен офшорски фонд!бандити!

Ако не беш християнската вяра, сега щеше да ти е официален турският език. Понеже за комунистите вяра няма, допуснаха това да се случи в много области на България.

халал да му е! сега ако може и името да смени, на нещо българско!

Този храм е построен от народа и от Русия в памет на загиналите руски войни в Руско-турската освободителна война ,затова е кръстен и на руски светец,неграмотници такива и изобщо не е на БПЦ!Това е паметник!!!!!

Паметник е, защото напомня. Но е храм по всички канони на църквата и обществото ни, в него се вършат богослужения. Храм е преди всичко, а след това е паментик, забележителност, архитектурна ценности и т.н. Първо е духоната стойност, след това е мирянската. Човек е първо душа и след това гурло и задник. При комунистите е само гърло и задник, като задникът надделява.

НАЙ-ПОСЛЕ ЕДИН ДОСТОЕН ПРЕЗИДЕНТ ДА РЕШИ ТОЯ ВЪПРОС.

защо религиозните организации по цял свят призовават за придържане към духовното, а самите те са обсебени от материалното? В този смисъл защо и е на БПЦ собствеността върху катедралата? Може би има вероятност религията в страната да се смени и да я превърнат в мол или? Свободата не ще екзарх, иска Караджата!

Безценните стенописи,се рушат,защото не е бил решен досега казуса със собсвеността!! Все пак говорим за културно наследство от Национално значение!! Църквата,искала да тегли заем за да възстанови щетите-които възлизат на около 10,000,000 евра-и не е могла,защото не разполагала с акт за собственост... Държавата,не била съгласна,да тегли заема тя,и да се изплаща от бюджета... И юридическият казус,ако предположим,че държавата тегли заема и Църквата иска да го изплаща-е нерешим!!

тва, че държавата не иска да се грижи за архитектурните паметници е съвсем отделен въпрос - да не говорим, че няма никаква нужда от заем, когато има европейски фонд и програми за реставрация. Та държавата, защото не иска да подготви проект за проект за няколко милиона, се отказва от собственостг за няколко стотин милиона....

ТАКА ПОНЕ СЛЕД 20 ГОДИНИ ПРЕМИЕРА НА БЪЛГАРИЯ И ЛИДЕР НА ГЕРБ ФЕС ПАША НЯМА ДА ТВЪРДИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЧЕ АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ Е БИЛА ДЖАМИЯ КОЯТО Е БИЛА ВЗЕТА ОТ МЮФТОЙСТВОТО ОТ КОМУНИСТИТЕ :))

Ръката на Дженерале Бойко направи Стратегически ход: Рокада между магарето - президент премиера- Лижещ портестут Снимка: бТТВ"Трътките", камара на баба ТудъркЪ

Това е мащабна кражба от държавата с цел да бъде облагодетелствана най-старата и богата българска фирма - Църквата. И не само й подаряват топ-имота в държавата, но и ще го ремонтират с държавни пари - т.е. всички ползи за Църквата, всички негативи за държавата. И всичко това обвито в трогателни думи как са си подали ръка.. Ужасена съм от това какъв подарък готвят за Мюфтийството!

или чрез СМСси. я стига бе. ще се изкарат сега че и са бедни

За ремонта на храм-паметника Александър Невски е редно да помогне и крадливия дядо Симо! Бая милиони "изсече" от "наследството"! А не само да си бърше сополите по Великден и Коледа!

JAZZ,се "появи",след дълго отсъствие,за да ни развесели..... Нископлатеният агент на чуждо разузнаване,иска да ни убеди,че трябра да се връщаме назад в историята!!НО-точно толкова години,колкото на него му е изгодно.... Абе ДЖАЗко,к`ви небивалици говориш бе ханъм а?? Айде,да приемем твоята логика!! Джамиите-викаш-са принадлежали на турците,и трябва да им се върнат а?? А аз викам,че тези джамии,са построени върху земи,които турците(които построили джамиите)са придобили-навремето-насилствено и временно,от законните им собственици бе льольо!! И за да приключваме един път за винаги,с връщането на земите-обратно на законните им собственици,омитайте се от КОНСТАНТИНОПОЛ(ако не знаеш-юсуф-дори ИСТАНБУЛ е дума съставена от гръцкия) Омитайте се от "турското Черноморие,и от крайбрежието на Турция откъм Егейско(Бяло)Море!!Омитайте се и от вътрешността на Турция!!Древногръцките и древнотракийските руини там-доказват,че законните собственици на тези земи,са Българите и Гърците бе мухльо!! По твоята логика винаги..... Ама,най малкото,едни 3,500 Църкви,заедно с едни стотици хиляди декари земя,да върнете на Гръцката и Българската Църкви ма комбинезонка!! Егати морала и достойнство имаш-подлога на СВИНЧОган....

Над 77 милиона сме къде да се омитаме, на вас ще ви е по лесно да се върнете там откъдето сте дошли - Сибир , Монголия, за да ни освободите пространство. Всъщност вие интензивно се омитате на Оня свят от доста време насам. Милинче два понамаляхте, страната ви се превърна в едно голямо гробище.

И индианците бяха над 100 милиона, ама стана грешка..

Ей,виж като ви провокират малко,и как изчезва анадолската ви мазна усмивка,и лукавото "възпитание"!! И как показвате веднага,че еволюцията ви е забравила във вековете...(такива като теб имам предвид-не всички турци) Айде,за да ти оправя кефа,да те посъветвам,да влезнеш в тубата,и да пуснеш едни видеоклипчета,от въздушни "схватки" между гръцки и турски пилоти батка... Като ги гледаш,ще разбереш,че нямате никакъв шанс(не ми пиши за Кипър,преди да прочетеш книгата на генерала командващ инвазията). Не си ли разбрал,че турските граждани ще ви ометат като боклуци-каквито всъщност сте?? За Крим-к`во ще кажеш бе??

Сега кажи и колко от тези "над 77 милиона" са кюрди, които искат независимост ;) Също така можеш да споменеш и какво е съотношението на "мустакатите" подкрепящи Ердоган,и светски настроените негови противници ( странно защо предимно от големите градове ; )

Представяте ли си докъде стигнахме с това лизане .... И защо? Аз съм учил по комунистическо - учихме за нашите възрожденци, за борците ни за българщина, за наша българска държавност. Дядо Славейков, Карпавелов, хъшовете, да не говорим за Караджата, за обесения Левски, за застреляния Ботев - това са разбойници, тръгнали срещу благодатна Турция и срещу разрешените църкви, закопани в земята. Как не се е осъзнал Дякона и не е благодарил коленопреклонно на агите, а тръгнал против тях - хак му е обесването. Абе хора - осъзнайте се. Това,че ни управляват турско малцинство, че ни управляват турски ченгета - това трябва да ни стресне.Защо си плюем на конституцията,колкото и лоша да е.

В рамките на Османската империя е имало свобода на вероизповеданията, включетелно на юдеизма и богомилството. След Берлинския договор, територии, населени с православни християни, са предадени на католически империи, каквато е Австро-Унгарската. Така от австроунгарците през 1879 г. са избити 10 000 босненски свещеници-катари (богомили) и е сложен край на тяхното съществуване. Не търсете вината в Османската империя. Не бъркайте етнос с религия и с държавност. Вързан поп - мирно село! Кой отвърза поповете в България? Защо? Срещу какво?

Значи,да приложим и сега същата свобода а?? Ама към тях... Джамии,полувкопани в земята,и без минарета!! Къде се навъждате бе...... Мъдрец,ама изваден....

не познавам този историк Динков, не съм слушал за него. Да не е съратник на Първанката - и той историк. Сигурно го е писал по комунистическо - да не роптаем много, много. Сбъркали сме като сме си искали държавата. Сега да си траем в комунистическата локва. Ама унгарци, чехи те се борят за род и родина, ама нашата е СССР. Родоотстъпник жалък. Що не ходиш в Турция.

си бе турчин такъв. Ами както говориш да плюем по Левски, Ботев - ама душмвани на народа а! Живеели сме си като в кочина. Излиза,че и Вазов лъже в Под игото, и Захари Стоянов, няма Батак, и народното ни творчество - за насилствено потурчване - и то лъжа. Всичко е лъжа - само благодат е било 500 години.Само дете сме били едно нищо.Такива като теб и комунистическото - КПСС-БКП и то рай. Хаяй сиктир бе.

Турци сте вие до един и това е много хубаво и по престижно. Виж кво казват българските историци- "Вие коя теория за произхода на българите подкрепяте тюркската или станалата популярна наскоро иранска теория? - Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи."

Аха... И поради тази причина,Хитлер със свастиката,е индиец-първи братовчед на Ганди!!Или древен грък-внук на Аристофан бе комендиант!!! Боже-боже,какъв дебил...

И какво излезе то? Българите всъщност са тюрки, демек турци!?, които се връщат в своите земи. А дали не сме забегнали от Япония самураи-ронини? Когато един културен народ е поробен от друг атавистичен и завоевателен се получават много културни и езикови грешки заради противопоставянето. Например често се вместо гювеч се получава буламач!

Ти правиш ли разлика между съвременното понятие турци, племето Кайъ и огузите ;)

за разбирателство между два отдела на ДС

защо бързахте - трябваше да изчакате държавата, или народът с дарения както е построен храмът да го ремонтира и тогава да го вземете. Хубаво, ще теглите пари в заем - а кой ще го плаща барабар с лихвите? Всеки от висшия клир ако се откаже от лукса в който живее и заживее както настоящия Папата, сигурно ще се съберат бая пари.

хубаво е да се връщат имоти на собствениците. Ама тези т.н. на мюфтийството - те от Турция ли са ги донесли, от кого са ги купили - най-много от турската държава. Аз викам турците да ни платят репарации за това,че петстотин години са ни пили кръвта.

Трябва да си плати България няколко стотин милиарда, затова че Империята я е съхранила непокътната, прочети какво пише българския историк Стоян Динков: "Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея. Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко. Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно. По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие."

Само дето Динков не е историк,а останалото са размисли и фантазии на неосманист, които не заслужават сериозен коментар.

Османската империя. България е апетитна хапка за цял свят. Феноменално вироглав народ, които шамаросва католическите кръстоносци и си позволява да има протоидеалистите богомили. А османлиите идват след Ренесанса на Европа. Те са между старата слава на арабските завоевания и привлекателността на западноевропейския технологичен подем. Но не можеш да носиш фередже и да говориш за свобода на мисълта.. България е в Европа и се запазва. Кюрдистан не съществува!

Един своевременен и правилен акт, всичко което е експроприирано трябва да се възстанови на истинските собственици. Бившата Черна джамия сега църква св. Седмочисленици и Голямата джамия сега Археологически музей в София трябва тържествено да се предадат на Мюфтийството ведно със стотиците други имоти принадлежащи на мюсюлманите но разграбени през периода на фашистко-комунистическата диктатура от алчните фашисти и гладните комунисти.

Ами тя цяла България е принадлежала на мюсюлмани преди няма и 150 години. Дайте да им я върнем и да вдигнем джамия на Шипка с пари от немалцинствения данъкоплатец..

Де тояга де ... гьостерица неокастрена!

Споделянето на властта на държавата с народа започна с раздържавяването на икономиката, от която населението не не получи нищо. С днешния нотариален акт започва прехвърлянето на собственост към вероизповеданията, в т.ч. към мюфтийството, католическата църква, арменската църква, еврейската общност, евангелисти, свидетели на Йехова, дъновисти, бахайци, кришнейци, мормони, дервиши, будисти и т.н. - общо 127 църковни общности в България. Към всяка от тях ще потекат пари от вярващи, които ще стават още по-бедни и асоциални. Държавата ще изгуби съществена част от контрола над националното самосъзнание на поданиците си, така както стана с изтърваването на политическата класа. Ще се ускори процеса на държавен разпад след който неминуемо ще последва края на третата българска държава, голяма част от населението на която вече е част от населението на други държави. Т.е. компрадорското управление ще се подсили с още жадни гуляйджии, които ще седнат на трапезата и ще ръфат населението на България. Всичкото това е поради липсата на държавническо възпитание и образование на управляващата класа в посока на създаване, утвърждаване и укрепване на държавата и държавността. Който знае как се прави държава, той ще си намери и население и религия, която да му служи, който не знае - ще се подчини и ще служи на други. За населението, обаче, няма избор.

Сега вече строежът на джамиите в София, Бургас и Велинград са ни гарантирани.

Желението МИ, е по-мръсно, И от устата, ТЬИ

Браво, най-накрая добра новина! Този храм винаги е бил на синода ама комунистите трябваше да създадат безпорядък толкова години в държавата ни а и в църквата ни. Глупоста им е поправена. Сега обаче, трябва да се забрани да се строят джамии,че на милион и нещо мюсюлмани има към 1000 джамии в Бг а ще се строят и все повече за да се отцепват по-лесно части земя от България.

Ех, какъв базар за утвар и реликви ще си спретне сега фен-клубът на Зи-Зи Топ!...

Сега джамиите са на ред...

Най-голямата ни и емблематична църква - Ал.Невски е един мрачен, опушен, вонящ грозник. В Рим всяка една католическа религиозна сграда е много по-красива,чиста, уредена и богата. Пълна мизерия сме във всичко.

Още по-печално е, че най-големият и представителен български православен храм е кръстен на чуждоземен светец...

Светецът е светец. Няма чуждоземен. Христос по твоята логика е чуждоземен ли, глупако?!

което означава и богоборци, или казано по-ясно противници на българската църква - Плевела и Лизашки, за пореден път демонстрират цинизма и демагогията си. С този популистки жест, защото на всички е ясно че храмът може да бъде собственост само БПЦ и на никой друг, те отвличат вниманието на българския народ от безобразията, които вършат. Едно от които е тегленето на 6,5 милиарда дълг, който ще го изплащат още неродените поколения миряни. Това е престъпление, тъй като не е в правомощията на служебното правителство. За пореден път Плевела и Лизашки - двете марионетки на Мутрата и на американското посолство показаха, че за тях няма закони и конституция. Това са престъпници, и нищо друго.

Ти да не си от Илектората на Пловдивската Никалашка? Този храм не знам вече кое правителство предлага да върне на БПЦ. Проблемът е,че синода иска някой друг да им плаща сметката, така стана и с Ал. Невски.

държавата да плати, нали основното население в страната е християнско? Ако ти не се чувстваш такъв и това не ти се нрави, това си е твой проблем. Когато дойдат групите от чужбина, задължително ги водят на това място. Но по въпроса защо точно българомразците Плевелиев и Лизашки са решили да направят този формален акт точно сега, може да има само едно обяснение - че са поели някакви други ангажименти към някакви антибългарски външни сили, то е ясно за кои става дума. Този акт сигурно ще бъде използван за аргумент за прокарване на тези външни антибългарски интереси.

Премиер за един ден влезе в Историята на държава на 1300 години- РБ ! Проф. Гочо Лизнашки ще бъде упомЕнван на 2 юни и на 3 март септември , а приживе, ще бъде картонизиран в чин Архонт По матриали на бТТВ"Трътките", Спец.сътрудник баба Тодорка (аг. пот прикритие)

"Със чужда пита помен"

Близнашки направи поне едно добро дело, което трябваше да се направи отдавна!

Е не е само едно, ама щом така се изрази така да бъде! Мир да има!

БРАВО! Когато има добра воля всичко се постига! Така се решават проблемите с добра воля!

ТЕЯ ОТ ЦЪРКВАТА СРАМ НЯМАТ, ТО НЕ БЯХА ИМОТИ, НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ, РОЛЕКСИ, КАДИЛАЦИ, ОБВИНЕНИЯ В УБИЙСТВА, СХЕМИ СЪС СВЕЩИ, БАБА ГУСИ И ПОДОБНО........ ПРАВИТЕЛСТВОТО ВМЕСТО ДА СИ ГУБИ ВРЕМЕТО С ТАЯ БАНДА ОРГАНИЗИРАНИ ШАРЛАТАНИ ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ - ДА ВЗЕМЕ АДЕКВАТНИ МЕРКИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ПРЕВЕНЦИЯТА НА ЕПИДЕМИЯТА ОТ ЕБОЛА КОЯТО ИЗЛИЗА ИЗВЪН КОНТРОЛ..... ЧЕ НИТО НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ НИТО "ГОСПОД" АКО ГО ИМА ИЗОБЩО ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ......

Поповете от ДС вече си имат официално храм-паметник. Да им е честит!

Винаги ще се намери някой простак да надраска глупости тук! Ама поп лошото е че много станахте!

Ако простак те прави това да казваш истината буквално и без заобикалки, то с голямо удоволствие приемам да съм най-големия простак на държавата и благодаря за оказаната чест! А докато БПЦ не излезе с официална позиция за нейните представители, които са били доносници и представители на ДС, то ще има и коментари, като моя. Дано да са повече коментарите, току виж нещо се променило в това тотално морално деградирало общество.