Това съобщи Ройтерс, като се позова на центъра за мониторинг на ислямистките сайтове SITE, цитира ги БТА.

Пет дни след като президентът Барак Обама обяви смъртта на най-издирвания в света терорист в американска акция, Ал Кайда обеща да не се отклонява от пътя на въоръжената борба и посочи, че кръвта на Бин Ладен е ценна за организацията и за всеки мюсюлманин и не е пролята напразно.

"Тя (кръвта) ще бъде, с позволението на Всемогъщия Аллах, проклятие, което преследва американците и техните агенти, както вътре, така и извън страните им. Тяхното щастие ще се превърне в скръб, а тяхната кръв ще се смеси със сълзите им", заяви екстремистката мрежа в изявление, публикувано в ислямистки интернет форуми.

"Призоваваме мюсюлманите в Пакистан, на чиято земя бе убит шейх Осама, да се надигнат и да въстанат, за да изтрият този срам, който им бе донесен от една клика от предатели и крадци и като цяло да прочистят страната си от мръсотията на американците, които разпространяват покварата си там", се казва в посланието на терористичната мрежа.

Ал Кайда обяви също, че скоро ще разпространи аудиозапис на Осама бин Ладен, направен седмица преди смъртта му, предаде Франс прес.

Ал Кайда е планирала атентат в американските железници, сочи анализът на документите, намерени в имението, където бе убит той, предаде БНТ. Не е ясно дали заговорът за такъв терористичен акт е активен, но по градските железници в големите градове на страната има засилени мерки за сигурност заради риска от атаки на отмъщение. Ръкописни бележки разкриват, че е мислено за дерайлиране на влак, така че да падне в долина или от мост. Атентатът трябвало да бъде извършен в деня на 10-та годишнина от 11 септември. Няма и информация за конкретно място и конкретна мишена на удара.

Междувременно днес около 300 ислямисти протестираха днес в Кайро срещу убийството на лидера на Ал Кайда, съобщи Франс прес. Те носеха негов портрет с надпис "Осама бин Ладен е символ на джихада". Демонстрантите скандираха "Обама е терорист, а не Осама" и "Обама, кръвта на Осама не бе пролята напразно".
Десетки полицаи за борба с безредиците и войници бяха разположени в близост до протеста пред джамия, посещавана от фундаменталисткото движение на салафитите. Демонстрантите бяха спрени близо до посолството на САЩ в Кайро.

Десетки индонезийци също открито обявиха днес готовността си да се пожертват в знак на отмъщение за смъртта на Осама Бин Ладен. Ройтерс коментира, че това е знак за популярността му в твърдолинейните ислямистки среди в най-многочислената мюсюлманска страна. Групата, наричаща се "Ал Кайда Соло" каза, че ще се фокусира върху нападения срещу САЩ. Няма обаче никакъв сигнал, че групата има такъв капацитет, отбелязва агенцията.

По-рано днес американски командоси разказаха за операцията, при която беше убит терористът.

Последна актуализация в 20,15 ч.