В съдебна залата прокуратурата се съгласи с изводите на експерти, че няма как от разстояние повече от 10 см човек да бъде убит с газов пистолет. Още повече - този тип оръжие често засича, както се случи с нападението на Енимехмедов, предаде БТА.

Миналия октомври Софийският апелативен съд потвърди решението на Софийския градски съд, с което Енимехмедов беше оправдан по обвинението за опит за убийство на Ахмед Доган.

Държавното обвинение обаче поиска днес от Върховния касационен съд Енимехмедов да бъде осъден по по-леките обвинения -  за закана за убийство и извършване на непристойни действия.
За тях той вече бе осъден на 3 години и 6 месеца затвор.

Самият Енимехмедов заяви днес в съдебната зала, че иска да му бъде даден орден "Стара планина", тъй като е извършил геройство, и призова съда да разпита всички българи в чужбина, които са научили за постъпката му.

По-късно пред журналисти обясни, че той е направил това, което никой друг не е искал да направи - показал е, че става дума за корупция в политическата система.

Енимехмедов коментира, че трябва да бъде приет закон за задължителното гласуване.

През януари 2013 г. младежът нападна лидера на ДПС Ахмед Доган, но пистолетът му засече и не успя дори да го рани.

В повечето време през тези две години Октай Енимехмедов прекара в ареста, а след това мярката му за неотклонение беше изменена в домашен арест.

Ако Върховният съд потвърди наложената му присъда от три години и половина, този период ще бъде приспаднат от наказанието.

Решението на съда се очаква до месец.

Делото във ВКС бе образувано по протест на прокурор при Софийската апелативна прокуратура и жалба на Енимехмедов за отмяна на решението на Софийския апелативен съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на съда заради допуснати нарушения при постановяването му. 

"Отказът да се протестира обвинението за закана за убийство на Октай Енимехмедов е по преценка на наблюдаващия прокурор от Касационна прокуратура. След като така е решил, че няма да поддържа протеста или няма да протестира", коментира във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров, предаде „Фокус”.

"Прокуратурата твърди, че не са събрани достатъчно доказателства. Нашата оценка е ясна. Ние сме я изразявали своевременно с всички аргументи, които се основават на факти. За нас този атентат е ясен, това си е опит за убийство", заяви обаче депутатът от ДПС Мустафа Карадъйъ.

Той изрази предположение, че с днешното си изявление прокуратурата вероятно прави оценка на начина, по който е водено разследването по случая.