„Няма да отида на заседанието на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС, което ще се проведе утре (очакваше се тогава той да бъде изслушан за мотивите си - бел. ред.)”, заяви днес пред журналисти в Антоново, Търговищко, цитиран от регионалния интернет сайт "Топ новини". 
Касим Дал е депутат от района.

На въпрос какво очаква да се случи по време на ЦОБ, Касим Дал отговори: „Казал съм всичко, което имам да казвам. Заседанието ще реши. Аз очаквам да се свика Централен съвет, не е имало заседание от 1 година. Ако не вземем мерки, ДПС ще се превърне в една маргинална партия, която ще има влияние само в няколко региона”, подчерта Дал.

"За да излезе от положението на изолация и капсулация, ДПС трябва спешно да избере нов председател, предстои изборната година. ДПС има много обучени хора, които могат да оглавят партията и не си струва заради пет души да горим целия юрган", каза още депутатът, цитиран от "Стандарт нюз".
Той увери, че няма намерения да поема лидерския пост в ДПС, нито да създава нова партия. По думите му хората, които твърдят обратното, „абсолютно не разбират какво се случва в движениието”.

Запитан дали се е чувал с Ахмед Доган, след като „кървавото писмо” се появи в публичното пространство, Касим Дал отговори, че двамата не са говорили и дори не са се виждали от година и половина.
Той изтъкна, че в подкрепа на неговото писмо до организационните структури в страната, вече са подписани 12 декларации от редови членове на партията, които се обявявали в негова подкрепа.

"Никой не е в състояние да разцепи ДПС, дори Доган", коментира междувременно пред Дарик радио Себахтин Исмаил, общински съветник на движението в Хасково.
Според него вероятно до следващата Национална конференция на партията Ахмед Доган ще подготви новия лидер на ДПС. По думите на общинския съветник има много разпознаваеми лица, които могат да оглавят движението - сред тях били Лютви Местан, Касим Дал и Ремзи Осман.

"Няма да има някакви сътресения в партията. Дори и господин Доган да напусне ДПС, да тръгне да прави нови структури, няма да може да го направи. До такава степен тази организация е единна и ДПС е вяра за нашия електорат. В това писмо може да има някаква истина, но въпросът не е поставен правилно и не е поставен на правилното място", каза още Исмаил.

Самият Ахмед Доган още не е коментирал публично скандала. Той обаче беше цитиран от свой съпартиец пред медии да казва, че е разочарован от думите на Касим Дал.