Оставката е вътрешнопартиен въпрос и ще бъде коментирана след заседанието на ЦОБ, обясниха от пресцентъра на партията, цитирани от "Фокус".
Освен изслушването на Касим Дал, ще има и дискусия по проблемите, които той поставя, се казва в съобщението, цитирано и от БТА.

Дал обясни оставката си от ръководството на ДПС с несъгласие с политиката на Доган. "ДПС е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация, а вина за това носи лидерът на партията Ахмед Доган със своето действие и бездействие в последната година", посочи той в писмо до Доган и организационните структури на партията.

Тази сутрин депутатите от ДПС в парламента отказаха да коментират оставката, докато ръководството им не излезе с официално становище.
Дал вече каза, че няма да напуска ДПС, нито Централния съвет, а само ЦОБ.

"Касим Дал прави смела стъпка и трябва да бъде поздравен. Това е съотносимо със смъртта на Ахмед Емин", каза по-рано по Нова телевизия бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай за подадената оставка и дали изчезва каузата ДПС, както заяви самият Дал.

"Оттук нататък на дневен ред идва оставката на Доган", каза още Октай. Той разказа, че много дълго е работил с Дал и знаел, че един ден няма да му издържат нервите, защото правел всичко възможно да подкрепя Доган за каузата.

"Доган се самоизолира като каза, че определя порциите в държавата. Антидоганизмът започна да се превръща в антитурски настроения и стана партиен принцип на останалите партии. Те започнаха да се пазят като дявол от тамян от контакти с ДПС и Доган", отбеляза още бившият зам.-председател на партията. Това я поставило във външнополитическа изолация, а Доган се скрил в сараите и не присъствал в политическия живот.
Според Октай позицията на Касим Дал ще изиграе важна роля за предстоящите избори.
"Каузата беше с интеграцията на т. нар. "смесени райони", които са в изключителна изолация и се превръщат в гета. А сараите на Доган контролират тези райони под вид на групировки и тероризират самото население и избиратели", категоричен бе Октай.
Той коментира, че Дал се надява, че нещо може да се промени.

По думите му е имало желание да пенсионират Доган като почетен председател. "Само че Доган ги вкара във фризера и ги изолира на последната конференция. Голямата част от хората, които присъстваха около Касим Дал като Хасан Адемов, Ремзи Осман, бяха вкарани в буферната зона, които нямат присъствие и не им се чува гласа – те са в изолация", разказа Октай.

Дал бил изключително информиран, особено за последните 8 г., знаел съдържанието на разработка "Лиани" и имал какво да каже за т. нар. "нелегално минало" на Доган и разработките.

Запитан дали подкрепата на Турция е зад гърба на Касим Дал, визирайки срещата му с турския премиер Ердоган през октомври, той отрече, но каза, че моделът "Доган" трябва да се смени и партията трябва да се отвори и да не се поставя в конфронтация. Трябва да се търсят пътища за всякакъв вид интеграция, което ще свали напрежението, смята Осман Октай.

На въпрос дали Дал би направил ДПС 2, той бе категоричен, че "много тежки месеци ще има, ще се излее много кал и ще има компроматна война срещу него". "Дори е възможно и да излязат СРС-та, да го обвинят във финансови злоупотреби, прогнозира Октай", но апелира хората да подкрепят Касим Дал.

Последна актуализация в 13 ч.