Тя направи това в декларация до френския седмичник "Обс", който твърди, че е намерил нейния формуляр на таен агент, предадоха Франс прес и БТА.

Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява пред седмичника филоложката, психоаналитичката и писателката от български произход, която живее във Франция от половин век.

"Някой иска да ми навреди", допълва тя. "Обс" посочва, че това досие е излязло от архивите, защото Юлия Кръстева искала да работи за българско списание - "Литературен вестник", което я подложило на задължителни проверки за "всеки журналист, роден преди 1976 г.".

Списанието публикува на сайта си документа, където е уточнено, че тя е била вербувана през юни 1971 г. под псевдонима "Сабина".

Юлия Кръстева имигрира във Франция през 1966 г., за да учи със специална стипендия, отпусната от френското правителство. Френска гражданка след брака си с писателя Филип Солерс, тя става фигура в интелектуалния живот във Франция, създавайки изобилно творчество, което обхваща литературата, психоанализата, лигвистиката и семиотиката, отбелязва Франс прес.