Стойнев обяви, че мотивите за решението са заявеният от "Тошиба" инвеститорски интерес и препоръката новите мощности да бъдат изградени по технологията АР 1000 на американската компания "Уестингхаус" заради решаване на въпросите с безопасността.

Вече е създадено дъщерно дружество "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД.

"Конкурс за строителство ще има, но конкурс за технология не може да има, защото ако има конкурс за технология, това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия. Аз не искам да обричам бъдещото поколение на дългосрочни договори, а 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи на пазарен принцип", обясни Стойнев.

Той каза още, че споразумението трябва да включва няколко важни изисквания:
  • инвестиция от страна на "Тошиба" в размер до 30 на сто от стойността на проекта;
  • съдействие от "Тошиба Корпорейшън" и "Уестингхаус електрик къмпани" за получаване на 70 процента външно финансиране на проекта от американската "Експорт-импорт банк" и Японската банка за международно сътрудничество;
  • до 30 септември 2014 година е срокът за сключване на споразумение между акционерите, а приложимото право е българското;
  • страната ни няма да има финансови ангажименти.

Стойнев отбеляза, че ще се преговаря и ако "нас не ни удовлетворят цената на реактора и на електроенергията", която ще бъде произвеждана, такъв реактор няма да има.

Драгомир Стойнев съобщи още, че е получил покана за утре от еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер за работна закуска, на която ще присъстват всички енергийни министри на държавите, през които ще преминава "Южен поток".


АР 1000 е първият проект, в който системите за безопасност са изцяло пасивни и не разчитат на външно електрозахранване в случай на авария.

Активната зона може да се охлажда нормално за по-продължителен период от време, благодарение на използването на тези пасивни системи. Те действат по силата на природните закони и не е необходима намеса на персонала, като се свежда до минимум рискът от човешка грешка.

АР 1000 е напълно лицензиран в страната-производител. Мощността му – между 1000 и 1200 мегавата, отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа.