Кабинетът реши да се строи нов ядрен реактор в ”Козлодуй”

Правителството даде мандат на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да започне преговори с "Тошиба Корпорейшън" за стратегически инвеститор в изграждането на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" по технология на "Уестингхаус".

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът реши да се строи нов ядрен реактор в ”Козлодуй” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и за кого ще го строи , по-малко сме с два милиона и още толкова поне се стягат, за половин година 30 000 са заминали само за Германия, скоро ще сме наполовина , а дори сегашните мощности са ненатварени. Явно искат да си правят бизнес с риск за нашия живот. Ако не избием червената напаст , тя ще ни ликвидира напълно.

Подкрепям тази инициатива; ако не днес, то утре България ще се нуждае от необходимите енергийни мощности.

МАЗНА КОМУНИСТИЧЕСКА КРАДЛИВА МУТРА.

То това законите са само за простолюдието, а "експертното ни правителсто" може да си ги нарушава когато и както си поиска.

Ха сега виновните за пръснатите пари по руските реактори,по референдума за Белене,за парите по най-различни комисии за сигурността на изключените реактори да бъдат осъдени а не само да ни вменяват,че енергетиката ни колабира.Никъде няма губеща атомна,но и никъде няма безнаказани управляващи-крадци.

Това е пълна глупост. Какво ще рече, че държавата ще изкупува енергията? Тя я изкупува чрез НЕК и я включва в микса за бита, т.е. разпределенията. Цената на АЕЦ е най-ниска т.е. цената за бита ще бъде ниска. А по този начин както сега смятат да го изпълнят на "пазарен принцип" енергията ще отива за износ или при търговците и печалбата демек при наши хора. А бита да плаща високата цена на ВЕИ и на ТЕЦ.

Изискайте обяснение как става така, че годни реактори 3 и 4-ти на Козлодуй се затваря и се поръчват безсмислено скъпи нови? И къде е логиката за данъкоплатците? За комисионерите е ясна!

В козлодуй има повече от 30 специалиста обучени от уестингхауз. Системите на 5-ти и 6-ти блок са на тази компания. Те могат пряко да участват в проектиране и изграждането на новите мощности. Има и българска компания с достатъчно опит в подържането на американските системи. Браво!

Браво на правителството, дано успеят да реализират тази идея.

Ако този проект се осъществи кабинета ще докаже, че е изграден от професионалисти за които интересите на държавата са над всичко.

Много добре, така трябва да се работи, да се строи, а не да се руши.

Странно как така един реактор ще направи региона богат а други два вече съществуващи и работещи не го направиха. Пълно слабоумие. Никой на казва къде ще се складират отпадъците от тези "екологични" обекти!!!

С тези си действия министър Стойнев доказа, че е професионалист.

Едно е сигурно, ако стане ще има работа за много хора в най-бедния регион в Европа.

Трябва да се развива икономиката. Факт е, че управляващите търсят начини за решаване на проблемите на страната ни.

Добро решение, ако се реализира, ще е добре за България.

Адмирации към тази инициатива на правителството.

Стъпка в правилната посока. България трябва да бъде енергийно независима.

По-добре ли е нищо да не се прави? В крайна сметка, нали министърът е казал, че ако цената на реактора и произведената от него електроенергия е неудовлетворителна за България, блокът няма да се строи.

Защо ли си мисля, че този нов проект за АЕЦ е новата далавера...... Видяха, че от Белене повече не може да се краде, и..... Дано не сьм прав, времето ще покаже.

тушиба ту шиба ту не шиба, зависи какъв късмет ще извадим. лично мене ме шиба с един лаптоп, които загрява ужасно и трябва да се изключва всеки час. интересното в казуса е, че комунегите бързат да сключат договор с когото и да е само да е по бързо, за да лапнат комисионните преди да са ги изритали от държавната трапеза. а иначе електричество не ни трябва, защото имаме предостатачни мощности и 3/4 от произведеното се продава навън и пълни джебовете на комунистическите енергиини мутри като ковачки, гергов, ровч, борис славова и други комунисти-назначени за капуталисти.

занеси си лаптопа да го почистят отватре и няма да грее повече. ватре е пален с прах и не може да се охлажда. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Може ли някой да ме светне какви са съображенията на стойнев да няма конкурс за технологията и защо, ако има конкурс ще задлъжнеем много и защо държавата ще е задължена да изкупува цялата енергия?

Гиди дърти лъжци, и мазни бре,все за народно благо говорят.А после хоп на плажа в Хавана с "частни " кинти бре пък им повервахме.Само че те ще ни закопат и ние какво да правиме,там е въпроса,като сме ги избрали.

костинбродската лъжа ли наричаш 'избор'? или измамата на феса болен?

Ще се краде , то е ясно. Тоза кво е тая "власт на всяка цена".

С такива министри и Германия не може да издържи икономически.То такова чудо няма нито на тази , нито на коя да е друга планета в тази и съседните галактики. Тези водят конкуренцията с 10 обиколки.

Ако ядрената енергетика не беше поробване, нямаше да ни я набутват! Каква независимост, когато си зависим от доставка на гориво, патентовани технологии и поддръжка от вън! Ние сами си го правим, като го допускаме... Другарите просто ще изкарат некой лев от нашето лекомислие

Как всички се натискат да строят,знаем от римско врема ,там са тлъстите комисионни, а за народа як бръснач,щото ще се строи.

Принципа е прост. Слагат подходящата марионетка като министър, която подписва заробващ и крайно вреден за икономиката на България договор, прибират си комисионната и ако стане напечено се командироват в чужбина, да си харчат на спокойствие милионите. Какво го интересува човека , че повечето българи едва преживяват, за което и той има вина. За тази работа трябва съвест. А партията майка учи че това нещо е вредно за личното благоденствие. Явно модата в България политиците да сключват сделки с дявола никога няма да остарее.

се закопа сам. И по-безсмислено нещо от това няма: ""Конкурс за строителство ще има, но конкурс за технология не може да има, защото ако има конкурс за технология, това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия. Аз не искам да обричам бъдещото поколение на дългосрочни договори, а 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи на пазарен принцип", обясни Стойнев. " В цял свят борбата е за надмощие при използването на върхови технологии във всички области на човешкия живот и дейност. Само на наш Велко Стойнев момчурляка Драго е на вълна конкурс за строеж, пък каква ще е технологията не е важно.

и каква е работата на държавата да се занимава с бизнес ?!? комунягите пак за да си осигурят комисионни ще надробят един куп проблеми..

Питам само това : До кога ще се превят смени - рокади в енергетиката и защо не се казва,че днес има още такива като например е сменен и директора на Булгаргаз,както и на НЕК който отива като шеф на БЕХ ? Изобщо това ли са всички "Големи експерти с които разполага правителството? ИЛИ ДПС не може да се оправи с Българската енергетика ,тъй като в момента точно ДПС управлява нашата енергетика? това е истината но не се казва защо?

Отгонарям веднага. ЩЕ бъде така докато страната няма ясно дифинирани дефинирана национална стратегия стратегия и приоритети, приети от народа и партиите и докато има безотговорни политици, мислещи приоритетно за собствените си интереси. Дотогаво ще си играем на "тука има тука нема".

Pesh0

подкупите за белене , ги взеха предния мандат. За това проекта вече е неизгоден. Сега ще събираме подкупи за козлодуи.

И още по-точно ,ги взе по-предния мандат ,пак тройната и Р.Овч. и сега щат не щат ще строят.

Pesh0

забележката се приема :)

Пак ни занимават с празни дрънканици. Колко ще струва този реактор? На каква цена ще го купуваме произведения ток? Каво значи "пазарен принцип", това ми говори за висока монополна цена? Защо не се развиват екологични мощности? Каквоще се прави с ядрените отпадъци? Или пак си правят вратичка за източване на бюджета с консутантски договори?

Толкова тъп и самонадеян човек не съм виждал.

Мухльо пълен. Нямам думи даже за портиер в енергетиката не става.

Бакалски сметки: - Беляне - спечелена след конкурс от АСЕ за 4 млдр евро с инфлационната добавка към днешна дата ще струва между 6,3-7млрд евро. - 7-ми в Козлодуй - 8 млрд. долара Първото е много скъпо и няма как да го платим и съответно не става - проекта е замразен с право и няма отмразяване! Второто е перфектно, евтино, всички песни за него пеят. Е, пичове, скоро ще влезем в учебниците по икономическа шизофрения. Гордейте се!

Ха ха ха . Уестингхаус е собственост на Тошиба . Много интересно е как са поканени двете , като са едно и също. Друго интересно е , как някой дето над 20 години не се е занимавал с реактори вади нещо напредничаво , както ни го рекламират. Много е просто - това изобщо не е така. Реактора е стар, но с модернизирани системи за сигурност, които за сега си остават само на хартия. Нужен е някой балък дето го пробва на практика. Такива балъци обикновенно има в централна и източна Европа, дето депутат струва около 250000евро, а многохиляден митинг около 1 000 000 евро. Да живее демокрацията - най-лошата форма на управление след тиранията според самия Платон.

възможно е ЕС да им забрани да го строят, щото е експериментална технология

Реактора е назадничев, експериментално е само колко евтино може да се купи едно държавно управление.

ЕС няма да посмее да забрани американски реактор...

Когато една система е безумна всичко се повтаря, няма значение ЛИДЕРА има значение СИСТЕМАТА, а тя е не работеща, затова всичко ще се повтаря отново и отново?! Трябва да сте много прости, че 25 г. да не сте го разбрали?!

Няма такава дивотия. Темелин в Чехия е с такъв и Австрииците редовно блокират границите. Това е ебати експеримента.

Всички реактори и реакторчета да бъдат платени с пенсиите и социалните помощи на БСП-елетората !

Pesh0

ако не стигнат, да се вземе от заплатите на народните представители.

Ако този двойно, че и неизвестно колко отгоре (колкото наредят господарите) скъп реактор, криминално избран и експериментален "3+", се построи и стане фал по време на експлоатация, България губи всички ядрени мощности!!! Недостатъци на решението: 1) Висока цена на реактора - няма еквивалент в света за подобни мощности; 2) Експериментален - България става тестова площадка; 3) Ще ползваме американско ядрено гориво - по скъпо от руското; 4) Понеже има излишък на мощности ще се наложи да спираме други мощности, предимно в български ръце, за да остане монопола на мариците и американския реактор - чудесно решение за независимостта на страната ; 5)Правилните хора ще получат тлъсти комисионни ( тук интерес на род и родина няма никакво значение); Предимства: Няма, ако не се брои поощрителното потупване по рамото от големия брат;

Няма пълна прозрачност, Вие имате ли информация в действителност как стоят нещата, нямате, защото системата е това, само политиците имат цялата реална информация, но не и Вие, тогава Вие какво ще решавате?! Безумието е пълно, нали?!

Къде ще се съхранява отработеното гориво? Мълчание на иначе "изключителните" професионалисти.

Май целта тука е енергото да затъне толкова много в дългове че да фалира и после да го купят руснаците. Или пък КТБ

а дано, ама надали ...

След въпроса КОЙ идва въпросът защо ? Защо ни е нов блок в момент когато имаме излишък на ток който няма кой да купи ?

За тези, които казват че сме имали излишни мощности: С момента на сайта на ЕСО: Потребление в България 6266 МВ Общо производство (България и износ) 7536 МВ Да припомня ли, че през февруари 2012 при товар 7400 МВ бяхме пред режим на тока. В момента се намираме на 1100 МВ от режима на тока и ако стане по студено може и това да се случи.

Ей, ама направо сте кандидат за заместник на Станишев с тези увъртания! Производството е 14 000+ мегавата, а в момента е пика на потреблението - под 7000. Още даже студеният резерв не е пуснат!