Той пристигна на извънредна среща на своите колеги от ЕС, предизвикана от аварията в АЕЦ "Фукушима"1 в Япония.
Министърът подчерта, че това е резервен вариант и усилията засега са насочени към проекта за АЕЦ "Белене" в сегашната му рамка, предаде БТА.

Изграждането на нов реактор в Козлодуй би означавало прекратяване на проекта за АЕЦ "Белене" в сегашния му вид, добави Трайков.

Ако приемем, че този реактор вече е почти готов, както ни информират изпълнителите от Росатом, както и с оглед на вече инвестираните средства, разумен вариант би бил използването на този реактор в Козлодуй, посочи Трайков.
Това е вариант, който засега не се обсъжда в подробности с производителите, уточни министърът.

Предварителните анализи на специалистите сочат, че предвид необходимото технологично време за разрешителните и административните процедури след 15 месеца можем да стигнем до първа копка в Козлодуй, отбеляза Трайчо Трайков.

Не е изключено допълнително изискване към сигурността на АЕЦ след събитията в Япония да повиши стойността на новите проекти - това е и риск, но и възможност, коментира министърът.
Донякъде имаме късмет, възможен е разумен компромис между по-нисък сеизмичен риск и създаването на нова ядрена мощност, за чиято нужда до голяма степен има консенсус в България, добави той.
Трайков отбеляза, че площадката в Козлодуй е с една степен по-сеизмично неактивна в сравнение с Белене.

Тревогата сега е за ядрените блокове от типа на тези във Фукушима, които работят с кипяща вода. Използваните в България реактори са с вода под налягане, включително и предвидените два блока за Белене, отбеляза министърът.

България ще поиска по официален път становището на ЕС за бъдещите си проекти, каза още министър Трайков по повод изказването на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, че вероятно проектът за "Белене" трябва да бъде преоценен.
Трудно е да допуснем, че трябва проектът изцяло да бъде пренаправен, не може извършената досега работа да се изпари и да се обезсмисли, коментира Трайков.

Той добави, че се предвижда сроковете на работа на блок пет в "Козлодуй" да бъдат удължени за периода след 2017 година, а на шести блок - след 2019 година. Смятаме, че животът на двата реактора може да бъде удължен поне с 20 години, отбеляза министърът.