Това се прави в съответствие с актуализирания график на арбитража, съобщиха от АСЕ.
НЕК ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора.

"Атомстройекспорт" ще продължи да защитава своите интереси в арбитражното дело във връзка с незаконното спиране на проекта за строителство на АЕЦ „Белене” в рамките на установения от Арбитража график на разглеждането, пише в прессъобщението на компанията.

В него се изтъква още, че "Атомстройекспорт" остава отворен към разумни и конкретни предложения на българската страна за решаване на спора.

Предложения относно мирно споразумение от българска страна към настоящия момент не са постъпили.
Финалните изслушвания по делото са назначени предварително през юли 2014 г., съобщават още от компанията.

Разговори за рестарт на АЕЦ Белене

Българският енергиен министър Драгомир Стойнев след среща с руския заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновский заяви, че всеки проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство. 

Яновский увери българските медии, че руската страна е склонна да оттегли иска си за над 1 милиард евро срещу НЕК, ако проектът АЕЦ „Белене” бъде рестартиран.

Преговорите по проекта могат да бъдат възобновени въпреки съдебния иск на "Атомстройекспорт" към българската НЕК, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС и говорителят на "Росатом" Сергей Новиков.

Преди дни вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян каза на форум във Варна, че техническият проект за "Белене" е завършен, цялото оборудване е опаковано и се съхранява в завода.

Руската страна изисква конкретни действия за подписване на договор от българската страна, ако проектът "Белене" се рестартира, посочи той.

След като България получи иска на Русия, страната ни ще има три месеца за отговор и опровержение на иска, заяви на свой ред изпълнителният директор на НЕК Иво Лефтеров. Той отказа отговор на въпроса какви са шансовете за рестарт на проекта "Белене", но обеща яснота по въпроса в скоро време.

"Това е политически въпрос и вероятно най-скоро ще намерим неговия отговор" - изтъкна той.

Миналата седмица премиерът Пламен Орешарски обяви, че АЕЦ "Белене" най-вероятно ще се случи, тъй като в противен случай ще трябва да платим на руската страна 2.4 млрд лв. Финансовият министър и икономическият министър обаче бяха скептични отностно проекта.

Днес в "Панорама" Орешарски заяви:

„За „Белене” досега съм казал, че ще трябва да се актуализира анализът на този проект, за да се вземе адекватното решение. Той е голям, мащабен проект и неговото решение ще окаже влияние на цялостното състояние на икономиката”.

Историята на АЕЦ "Белене"

През 2006 г. бе проведен търг, който беше спечелен от руската "Атомстройекспорт”. Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. Проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта.