Това, за което си губихме времето на две срещи с ГЕРБ, го няма в програмната им декларация, така лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни защо снощи ПФ излезе с решение да не подкрепя кабинета, макар досега това да изглеждаше почти сигурно.

Нали чухте какво казаха колегите от ГЕРБ преди 2 седмици – 90% са ни съвпаденията в програмата. Нито едно от тези съвпадения го нямаше в тази програма, която вчера ни изпратиха. Липсва това, което бяхме договорили – енергетиката, предоговаряне цените на тока, за битовата престъпност и още куп неща, които просто ги няма”, заяви Каракачанов пред журналисти в парламента, цитиран от "Фокус".

Той попита - ако някой желае подкрепа, може ли 12 дни да не те потърси?

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов добави кои са другите уж одобрени от ГЕРБ приоритети - нов Изборен закон, в който да бъде заложено изискването за задължително гласуване, както и отстраняване на представители в държавната администрация на партии, изградени на етническа основа - тези на ДПС. Договорили се и за по-твърда имиграционната политика, както и за ограничаване на помощите за над три деца.

"Ние сме против участието на партията на Касим Дал и Корман Исмаилов в управлението, но ние сме изразили позицията, че ще подкрепим правителство, което се съобразява с основните приоритети в нашата програма. Не сме капризни политически инфантили. Но има основни неща, от които няма да направим отстъпление", добави Симеонов пред БНР.

Все пак той не изключи категорично ПФ да подкрепи програмата на кабинета и заяви, че са готови на нови преговори, макар да са категорични, че няма да отстъпят от приоритетите, заради които избирателите са гласували за тях.

Лидерът на НФСБ коментира, че вече има резерви към Бойко Борисов като министър-председател, защото той няколко пъти си сменил мнението през последните две седмици. В ГЕРБ има стойностни хора, но определено лимитът ми на доверие към лидера на партията започва да се стопява, подчерта Симеонов.

По-късно Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че днес следобед ще се проведе среща с ПФ, на която да бъдат обсъдени исканията им.

И АБВ имат условия

Ако ГЕРБ и РБ приемат нашите предложения, ще потърсим варианти за участие в правителството, заяви пък председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин.

Вчера от ГЕРБ обявиха, че предвиждат да има министър от партията на Георги Първанов и неофициално стана ясно, че се обсъжда именно Калфин, който да поеме социалното ведомство. От АБВ обаче веднага заявиха, че все още не са взели решение дали ще влязат в кабинета.

Снощи получихме предложението на ГЕРБ и РБ. Първият избор е да потърсим съгласие и днес ще подготвим допълнения, ако те бъдат приети, тогава ще потърсим варианти за участие в кабинета. Вторият избор – ако те решат, че няма основа за съгласие с нас, тогава, доколкото разбирам, ДПС е готово да даде подкрепа, а за нас е важно да има правителство”, коментира днес Калфин на влизане в НС.

Той уточни, че исканията им са свързани с пенсионната реформа, нов Изборен кодекс, пропорционална система и нов начин за разпределение на гласовете, промени в данъчната система.

БСП: Извиват ръцете на Борисов

При този начин на водене на консултациите и при тази развръзка, която се очаква, повече от сигурно е, че ПГ на "БСП лява България" няма да подкрепи правителството, потвърди Атанас Мерджанов от левицата пред БНР.

"Толкова продължителен процес, в едно приспивно темпо, за да приключи с един пазарлък. Важните проблеми за страната останаха встрани. Хвърлих бегъл поглед върху програмната декларация. За нас има твърде спорни и неприемливи моменти, но не мога да скрия, че има и доста полезни неща, които са нужни за страната", добави той.

И подчерта, че в това вижда смисъла за тяхното опозиционно поведение - там, където има смисъл, биха дали подкрепа, но не няма да бъдат милозливи към определени действия на кабинета.

"От това, което се натрапва като състав на кабинета, виждаме, че ръцете на Борисов са извити до крайност. Това е компромис, който ми прилича на опит за реставрация, неистов глад за управление на едни партии, които отдавна не са били във властта", каза още Мерджанов.

Междувременно Радан Кънев от РБ коментира, че дори кабинетът да не получи подкрепа от ПФ, неприемливо е да бъде приета такава от ДПС.

Днес, след консултации с БСП и ГЕРБ, президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, а най-вероятно съставът на кабинета ще бъде гласуван в НС в петък.


АНКЕТА: Одобрявате ли кабинет с премиер Бойко Борисов?