Американската страна е била "уведомена по надлежния ред" от Русия за плановете за провеждане на такива учения, потвърди Роуз Готемълър, заместник-държавен секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Тренировката по управление на армията, в хода на която бяха извършени три изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети и изстрелване на крилати ракети от борда на стратегически бомбардировач Ту-95МС, беше проведена вчера от президента Владимир Путин, който е и върховен главнокомандващ на руската армия.

Заместник държавният секретар потвърди, че САЩ са били уведомени в срок. Информацията за учебни изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети се разменя между Русия и САЩ 24 часа предварително.

"Не го намирам за необичайно", заяви Готемълър за организирането на руските учения.

Лавров към Кери: Киев спешно трябва да започне преговори с югоизтока

В телефонен разговор с държавния секретар на САЩ, Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров е приканил днес за започването на спешен диалог между властите в Киев и източните райони на Украйна с посредничеството на ОССЕ, предаде Ройтерс.

Лавров е приканил Вашингтон да помогне за прекратяването на правителствената военна операция в Източна Украйна.

"Сергей Лавров изрази надежда, че Вашингтон ще работи в близък контакт с Киев за приключването на военните действия в югоизтока, за освобождаването на политическите затворници и за амнистия за протестиращите", се казва в съобщение на руското МВнР.

ИТАР-ТАСС посочва, че телефонният разговор е бил по инициатива на американската страна. В него Лавров е казал на Кери, че "всеобхватният национален диалог" между киевските власти и представителите на югоизтока с помощта на ОССЕ, трябва да се съсредоточи главно върху конституционната реформа.