Петко Сертов е бил председател на тазгодишната „Разузнавателна среща” – конференция на бивши висши шефове на специалните служби от цял свят, пише „24 часа”.

Всяка година топ разузнавачи и военни експерти се събират, за да обсъждат нови тактики във войната срещу тероризма. Петко Сертов е лице, което е изключително доверено на американските служби, коментират негови бивши колеги.

Бившият шеф на Държавната агенция за национална сигурност, който изчезна мистериозно преди седмица, е работил последно като консултант във фирмата „Обединени енергийни търговци”.

Наскоро имаше твърдения, че Сертов е бил изключително притеснен от неплатена сделка за ток за 15 милиона евро.

В скандала били намесени две съседни държави – токът е купен от Гърция и е бил доставен в Турция.

Първият ръководител на ДАНС е съдействал за срещи в София с американски и турски дипломати на своя настоящ шеф Ангел Божилов, за да се реши проблемът, казва журналистката Маргарита Михнева в интервю за съботния брой на "24 часа".

От посолството на САЩ обаче са категорични че твърденията на Михнева са "едни абсурдни спекулации", и няма никаква истина в тях.

Допуска се, че Петко Сертов е заминал за Гърция и евентуално оттам се е срещнал със свои американски партньори. Дори било възможно той да е вече в САЩ.

Доводите за подобна версия се коренят в начина, по който щатските служби са работили със Сертов.

Бордът на съветниците на „Разузнавателна среща”, на която той е председател, включва двама бивши директори на ЦРУ, ексшефа на Британското обединено разузнаване, висши асове на Мосад, бившият началник на комисията срещу тероризма на американския Конгрес, ексшефа на индийското контраразузнаване, американски генерали и разузнавателни експерти, учени и др.

Президент на организацията е Джон Лофтъс, а всяка година конференцията избира топ разузнавач, който да я председателства, като неговото име се запазва в тайна от съображения за сигурност.

Според същите източници именно Петко Сертов е бил избран за председател на разузнавателната среща тази година и този факт има връзка с мистериозното му изчезване.

Сертов също така е бил единственият българин, поканен на инаугурацията за втория мандат на президента Барак Обама. Това показва, че бившият шеф на ДАНС се ползва с изключително доверие от страна на САЩ.

Липса на камери попречила на разследването

След изчезването на Сертов стана ясно, че всъщност само част от камерите на МВР работят - предимно в центъра. Затова не е могло да бъде проследено неговото движение. В "168 часа" съобщи, че част от камерите за видеонаблюдение на МВР не правят записи от повече от 6 месеца, защото министерството не е платило дълг от близо 500 хил. лв. на фирмата за поддръжка. В началото на 2014 г. гаранцията на фирмата е изтекла и за всяка поправка се изисква докладна, която подлежи на двустепенно одобрение, предаде Нова телевизия.
Според БНТ служителите ремонтирали камерите и сами.

След като медии съобщиха за проблема, проблемът е бил обсъден и с премиера Бойко Борисов.

Веднага след това МВР съобщи, че спешно търси възможности за решаване на проблема със следгаранционната поддръжка на системата за видеонаблюдение на СДВР. Към момента системата функционира, но има технически проблеми с част от модулите и аналитичните функции, заложени в нея. Експерти оценяват възможностите за бързото възстановяване на всички функции за нормалното експлоатиране на системата и обезпечаването им с необходимите финансови средства. Проблемът се анализира от работна група в министерството, уточниха от пресцентъра на МВР.