Източниците не посочват кога точно Мера е бил включен в списъка., предаде БТА.

В рамките на по-малко от десет дни 24-годишният французин от алжирски произход хладнокръвно застреля седем души - три деца и равин пред еврейско училище, както и трима френски военни. Вчера след 32-часова обсада на жилището му в Тулуза, терористът бе застрелян в главата от френските спецчасти, които щурмуваха апартамента.

При многочасовите преговори с полицията, Мера разказа, че е бил в Афганистан и Пакистан, където се обучавал в тренировъчни лагери на Ал Кайда, отбелязва ИТАР-ТАСС. След като бил заловен, той бил държан в арест на американските сили в Афганистан, но как и кога се е случило това и какво е станало с него след това, все още не е ясно, посочва Ройтерс.

През 2007 г. Мохамед Мера е пребивавал в Испания, съобщи Франс прес, позовавайки се на испанското министерство на вътрешните работи. Мера минал границата, идвайки от град Перпинян и бил идентифициран при редовна гранична проверка на граничния пункт Ла Хонкера, където казал, че идва на почивка, обясни говорител на министерството без да даде подробности.

Според испанския печат той може да е посетил страната, за да участва в ислямистки конгрес в испанската област Каталония, граничеща с Франция. Испанското вътрешно министерство обаче не е потвърдило тази информация.

Междувременно френският премиер Франсоа Фийон заяви, че не са съществували данни, позволяващи да бъде задържан убиеца преди извършването на престъпленията, защото Франция е правова държава, предаде Франс прес.

"В страна като нашата нямаме право да поставим под постоянно наблюдение без съдебно разрешение човек, който не е извършил престъпление. Живеем в правова държава", заяви Фийон по радио Ер Те Ел. Френското вътрешно разузнаване "свърши отлично работата си, то идентифицира Мера, когато той направи посещения в чужбина (в Афганистан и Пакистан) и го постави под наблюдение колкото е необходимо, за да стигне до извода, че никакви данни, никакви улики не позволяват да се мисли, че той е опасен човек и някой ден ще извърши престъпление", изтъкна френският премиер.

"Нормално е хората да си задават въпроси, но той бе разпитан, следен, подслушван. Това е човек, който водеше нормален живот. Той бе криминално проявен, но това няма нищо общо с този случай. Принадлежността към салафистка организация само по себе си не е закононарушение. Не трябва да се смесват религиозният фундаментализъм и тероризмът, макар, разбира се, да са ни добре известни връзките между двете", посочи Фийон.