Имиграционната реформа цели да регулира статута на милиони чужденци в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Повече подробности за съдържанието й ще станат известни по-късно днес, когато Обама ще огласи указа.

Планът му се появява на фона на критики на републиканците, според които с действията си той може да наруши Конституцията.

Обама ще обяви укази, които се очаква да уредят опазването на границата и да отложат депортацията на около пет милиона имигранти с неуреден статут.

От Белия дом уточниха, че директивите целят да се защитят границите, да се подсили икономиката, да помогнат на недокументираните да излязат на светло и те да плащат данъци.

Във видеообръщение от Белия дом президентът каза:

"Това, което ще представя е какво мога да направя с позволените ми от закона правомощия, като президент да подобря работата на системата. Това няма да ми попречи на работата с Конгреса за прокарване на двупартиен закон, който да разреши целия проблем".

И демократи, и републиканци са съгласни, че системата не работи, но според републиканците, за отлагането на депортацията на такава голяма група от хора е необходимо да се приеме закон.

"Всички президенти от Джордж Вашингтон насам са издавали укази, но никой не е показвал такова неуважение към Конгреса и Конституцията по начин, че да се създава впечатление, че Конгресът е ненужен",
коментира сенатор Джон Корнин от Тексас.