Шаабан каза също, че сирийският народ ще участва в процеса. Изявлението е направено след седмица на безпрецедентни антиправителствени протести в южния град Дераа. Участниците в тях искаха провеждане на демократични реформи и ефективни мерки срещу корупцията.   Над 100 демонстранти са убити в града от силите за сигурност, твърдят правозащитници. Над 20 000 души участваха в погребалното шествие на жертвите на насилието.

Великобритания призова днес Сирия да спазва правото на мирни протести след съобщенията за смъртни случаи при нападение на силите за сигурност срещу джамия в Дераа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  
Днес в главната болница в сирийския град Дераа са транспортирани телата на най-малко 25 демонстранти, убити вчера при сблъсъци със силите за сигурност. Всички тела са с огнестрелни рани.

 Франция отново осъди недопустимото насилие в Сирия и поиска освобождаване на политическите затворници и извършване на реформи, предаде Франс прес.  Париж е разтревожен за задържаните демонстранти през последните дни в Сирия и призовава за тяхното освобождаване. Френските дипломати подчертават, че политическите реформи трябва да бъдат задействани незабавно в отговор на исканията на сирийския народ.