Шулц посочи, че неговата партия е постигнала широко съгласие да не изключва нито една възможност за ново правителство, предадоха Ройтерс и ДПА.

Той отрече да се е съгласил за съставяне на нова коалиция с консерваторите на Меркел и каза, че съставянето на такава коалиция "не е автоматично".

Лидерът на социалдемократите добави, че се е обадил на канцлерката, за да се оплаче, че нейният Християндемократически съюз е станал източник на разпространена по-рано в медиите информация, че социалдемократите са готови да водят коалиционни преговори.

ГСДП първоначално пое курс към твърда опозиция след парламентарните избори на 24 септември заради опасения, че ново влизане във властта заедно с консерваторите ще я обезличи напълно (знак, за което беше най-ниският следвоенен резултат на социалдемократите на вота).

Християндемократите на Меркел обаче не успяха да се споразумеят със Зелените и Свободните демократи и така даже политическото бъдеще на канцлера се оказа заложник на сложната ситуация.

"Имаме много варианти (за съставяне на правителство)", заяви Шулц след проведена днес среща на ръководството на социалдемократите и състояли се снощи разговори между него, Меркел и баварския й съюзник Хорст Зеехофер.
"По никакъв начин не сме притиснати от времето", каза той.

"Това, което мога да ви кажа, е, че обсъдихме сериозно ситуацията на срещата на партийното ръководство на социалдемократите . . .
Що се отнася до съставянето на ново правителство, имаше широка подкрепа да не се изключва нито една възможност", заяви Шулц.

Партийни функционери заявиха, че ръководството на социалдемократите ще одобри на конгрес следващата седмица започването на преговори за нова коалиция с консервативния блок на Меркел. По думите им Шулц е поел този ангажимент по време на разговори с Меркел и Зеехофер, който оглавява Християнсоциалния съюз - баварските съюзници на канцлерката.

Лидерът на социалдемократите изтъкна като важен елемент за евентуални коалиционни преговори необходимостта от промяна на политиката на Германия по европейските въпроси.

"Даването на положителен отговор на (френския президент) Еманюел Макрон ще бъде ключов елемент при всякакви преговори с Германската социалдемократическа партия", заяви Шулц в интервю за списание "Шпигел".

Според него би трябвало да се въведе обща европейска данъчна политика и да има финансов министър на Европейския съюз.

Междувременно в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) игнорираха гневното изявление на Мартин Шулц и поставиха ясно очертаните си цели.
Фракционният лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Клаус Шулер потвърди, че партията му е готова да започне коалиционни преговори със социалдемократите.
"Сега социалдемократите трябва да дадат яснота", заяви Клаус Шулер, като обясни, че консерваторите уважават подхода на Шулц първо да обсъди как да се действа по-нататък на конгрес на своята партия следващата седмица.

"Фактът, че днес ние подчертахме, че сме готови да започнем подобни преговори със социалдемократите, показва, че искаме да доведем до успешен завършек тези преговори", каза той.