Това съобщи ДПА, като цитира интервю на президента Росен Плевнелиев за последния брой на излизащия на немски език вестник "Файненшъл таймс - Дойчланд".

"Аз съм сто процента убеден, че Германия ще ни отведе към една по-силна Европа", изтъква българският президент. Според него вижданията на канцлера Ангела Меркел за стабилност трябва да се превърнат в най-висок приоритет за цяла Европа. При това икономиите не трябва да възпрепятстват растежа. Това означава, че обществените средства трябва да се използват за инвестиции, а не за други цели.

"Бъдещото поколение също трябва да може да финансира своите приоритети", посочва Росен Плевнелиев.

Преди няколко дни Ангела Меркел обяви в интервю за няколко европейски вестника, че е против идеята за доминираща Германия. В същото време тя предупреди, че "само да бъдем любезни един към друг прави лоша услуга на Европа". 

Президентът на България, който пое поста си преди една седмица, смята, че България може да послужи за пример на обхванатата от криза Гърция. Той смята, че е възможно радикално намаляване на задълженията, пише германското издание, цитирано от БТА.

"Преди десет години общата задлъжнялост на България бе достигнала 100 процента от БВП, днес задълженията на страната са 16 на сто от БВП", изтъква Плевнелиев в интервюто си. Той припомня, че в края на 90-те години на миналия век общата задлъжнялост на Гърция също е била малко над 100 процента от БВП, но днес вече е достигнала 170 на сто от брутния й вътрешен продукт.

Неотдавна и премиерът Бойко Борисов изрази привързаността си към позициите на Германия и лично на Ангела Меркел. В средата на месеца, преди посещението му в Берлин, запитан защо е толкова добре приет в Германия Борисов каза, че има само едно обяснение: "за разлика от много други премиери, когато канцлерът говори аз слушам и след това изпълняваме в България правилните решения, които те предлагат". Като пример той посочи 3-процентния бюджетен дефицит, нисък външен дълг и ниска инфлация. За това си заслужаваме уважението, добави Борисов.