Това заяви пред БНР Ерик Тибо, заместник-главен редактор на телевизия “Франс 3“.

По отношение на Европа Макрон изпълнява дадените по време на предизборната кампания обещания. Планът е амбициозен, защото предвижда повече европейска интеграция, говори за общоевропейски сили, за икономическо правителство на еврозоната, за хармонизация на фискалните политики. Единственият проблем е, че германците не подкрепят този амбициозен план, както и останалите страни, изтъкна Тибо.

"Според мен има една малка подробност, която не е в полза на Макрон. Както казва той, европейските комисари трябва да са 15, а не 28. Налице е съпротива срещу тази идея. Франция предлага нещо като супер държава, която да решава от името на всички, докато германците и другите страни са привърженици на компромиса", добави заместник-главният редактор на телевизия “Франс 3“.

"Меркел първо трябва да състави правителство. Във всеки случай това ще отнеме поне два три месеца. Новото парламентарно мнозинство, което се очертава в Германия не е толкова проевропейско, колкото предходното. Либералите не искат да говорят за фискална хармонизация , за обща монетарна политика и т.н. Във всеки случай ще бъде сложно. Същевременно Ангел Меркел няма друг избор, освен да каже: “Да, това, което предлагате, г-н Макрон, е чудесно!“, смята той-.

Ерик Тибо обясни защо партията на президента Еманюел Макрон “Република, напред“ загуби частичните избори за сенат: "Изборите бяха загубени преди всичко, защото настоящата изпълнителна власт в лицето на Еманюел Макрон и на премиера Едуар Филип е крайно непопулярна заради множеството приети реформи, особено промените в Кодекса на труда. Одобрените мерки облагодетелстват по-скоро работодателите, отколкото работниците".

Френският експерт напомни, че в предизборната си кампания Макрон обещаваше сигурност за хората на наемния труд, но за момента виждаме точно обратното - отстъпки пред работодателите.

Всички приети досега мерки се харесват на десницата, подчерта журналистът и добави мнението си, че левият електорат, на който Макрон в най-голяма степен дължи избирането си, се чувства предаден.