Меркел, Зеехофер и Шулц проведоха среща, на която обсъдиха различни варианти за съставяне на правителство, включително оглавявано от Меркел правителство на малцинството, но изразиха скептицизъм към тази възможност, каза служителят, пожелал анонимност, цитиран от Ройтерс и БТА.

Домакин на срещата между Меркел, Хорст Зеехофер - лидера на ХСС, традиционния партньор на ХДС - и Шулц бе президентът Франк-Валтер Щайнмайер - бивш депутат на ГСДП и бивш външен министър.

Срещата започна в 20 часа местно време и продължи повече от два часа. След нея не бе предвидено да има съобщение за медиите. Днес консерваторите и социалдемократите се очаква да проведат свои вътрешни консултации, преди да дадат информация за първите резултати от снощните разговори.

Целта на срещата бе да се разбере дали партийните лидери са готови да започнат разговори за създаване на нова широка коалиция между ХДС/ХСС и социалдемократите.

За Меркел това е началото на битка за политическо оцеляване, писа преди очакваната с интерес среща списание "Шпигел".

Външният министър Зигмар Габриел (ГСДП), заяви вчера преди срещата за телевизия Цет Де Еф, че никой не бива да очаква, че неговата партия, която все още управлява с християндемократите в служебното правителство, незабавно ще приеме да влезе в нова голяма коалиция, след като преговорите на Меркел с либералите и Зелените се провалиха.

"Сега сме в процес, дирижиран от президента, и трябва да видим какви са възможностите, но никой не може да очаква, че този процес ще върви бързо", каза Габриел и добави, че първо консерваторите да покажат какво искат.