И въпреки че тенденцията е за намаляване на броя на жертвите, България остава сред първите страни в Европа с най-много загинали и ранени. 

В сравнение в Афганистан от началото на годината са загинали 469 военни, предаде БГНЕС.

Днес почитаме паметта на хилядите хора загинали без време по пътищата на страната вследствие на пътнотранспортни злополуки. Тези тъжни цифри са записани на брояча на ВМА в София.

От Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата призовават всяко българско семейство тази нощ да запали свещ на прозореца на своя дом и да отдаде почит на загиналите при катастрофите- в 19.30 часа.

С резолюция на Асамблеята на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Панихида в столичния храм "Св. Седмочисленици" ще отбележи Световния ден в памет на загиналите при пътни злополуки.  Доброволци на БЧК ще раздават листовки. Проявите се организират със съдействието на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, КАТ-Пътна полиция, Съюза на българските автомобилисти, фондация "Приказка за пътя" и на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, съобщи bTV.

Безплатни прожекции на филми и демонстрация за безопасно движение ще се проведат в кино Одеон.

Хепънинги ще се проведат в общо 19 града в страната. Всички инициативи са част от националната кампания „Информирани и здрави”, която се провежда под мотото „Животът е с предимство”, организирана със съдействието на здравното министерство.

Според статистиката всеки ден по пътищата ни загива поне по един човек. За последните 10 години по пътищата у нас са пострадали 100 542 души - 9852 загинали и 90 690 ранени. През 2010 г. са регистрирани 6609 произшествия, загинали СА 776 души, а 8078 са били ранени.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 13 тежки катастрофи с 3-ма загинали и 17 ранени, от които 3-ма са с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на СБА.

От началото на месеца са станали 298 катастрофи, загинали са 39, ранени са 344, с опасност за живота са 26. От началото на годината са станали 5824 катастрофи, загинали са 586, ранени са 7257. За района на София са станали 1 тежка и 75 леки катастрофи с 3-ма ранени.