Температурите следобед на някои места ще достигат вече 36-37 градуса, ще бъде задушно и неприятно.

Код „жълто” е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Силистра, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кюстендил и Благоевград, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН пред "Фокус".
Жълтият код се обявява, когато температурите достигнат или преминат 34 градуса над нулата и ще е в сила до края на деня. Той показва опасност и означава, че времето е потенциално опасно. Хората трябва да бъдат внимателни, когато излизат навън и да избягват да шофират следобяд.

Днес синоптиците очакват и геомагнитна буря. По-скоро тя ще бъде слаба, но не са изключени и периоди на умерена магнитна буря, предаде БГНЕС.
Геомагнитната буря е вследствие на наблюдаваното на 21 юни слънчево избухване, съпроводено с изхвърляне на слънчево вещество. Избухването не беше твърде голямо, но беше разположено близо до центъра на слънчевия диск, съобщиха от БАН. Изхвърлянето на слънчевата плазма е насочено към Земята. Свързаните с него междупланетни смущения сега бързо се приближават към Земята, затова се очаква и геомагнитната буря, която ще добави за някои по-чувствителни хора още дискомфорт към жегата.

Петъчният горещ ден съвпада с Еньовден. Според народните вярвания това е най-силният ден в годината - Денят на Слънцето. Казват, че на Еньовден "слънцето играе или трепти", когато изгрява, а събраните в ранно утро билки са най-лековити. След този ден слънцето започва бавно да умира и годината да клони към зимата. Интересно съвпадение - още в събота, на следващия ден след Еньовден, наистина ще захладнее, като на места ще превали и прегърми.

Последна актуализация в 8, 45 ч.