В противен случай, според Хокинг, човечеството е заплашено от изчезване, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на британски медии.
По думите му преселението в космоса трябва да бъде извършено през следващите 100 години, тъй като нашата планета рискува в скоро време да се сблъска с нови войни, пренаселване и недостиг на природни ресурси.

„Ще бъде трудно да бъде избегната катастрофата в близките 100 години, вече изобщо не говорим за хиляди или милиони години”, заяви Хокинг, цитиран от руската агенция, на която се позова "Фокус".
По неговите думи, преселването на хората в космоса е единственият шанс на човечеството за оцеляване в дългосрочна перспектива.

Преди няколко месеца Стивън Хокинг обяви, че човечеството трябва да избягва контакт с извънземните, които, според него, може да съществуват. По мнението на известния учен, когото сравняват с Айнщайн, резултатите от евентуалната среща може да се окажат опустошителни за хората. Той даже сравни идването на извънземни с пристигането на Колумб в Америка, което "не е свършило добре за местните американци".